Sky Jinks (Atari VCS 2600)

Als jong 80’s kind woonde ik in Drenthe, en in de jaren ’80 was Assen de enige plek waar je een paar games voor de Atari kon kopen. Op een dag ging ik met mijn vader mee omdat hij iets in het naburige Smilde moest oppikken. Ik liep daar door een plaatselijk rommelwinkeltje, en daar lag één enkel verdwaald computerspelletje: Sky Jinks voor de Atari!

Hoe dicht durf ik langs de pionnen te scheren om een klein beetje van de tijd af te snoepen?

De opzet van dit spelletje is supersimpel. Vlieg en slalom zo snel mogelijk rond pionnetjes (rechts van de rode, links van de blauwe). Probeer er geen te missen of te raken. Probeer de best mogelijke tijd te krijgen. Als je om de verkeerde kant van een pion vliegt kost je dat drie seconden voor elke gemiste pion. Het totale aantal resterende pionnen staat boven aan het scherm boven de tijd. Als je een boom, pion of ballon raakt, stort je vliegtuig op de grond. Je gaat niet dood, maar het kost wel tijd omdat je vliegtuig weer moet opstijgen.

Sky Jinks bleek al snel een energiek spelletje. Het gevoel dat ik later bij de time trails van Mario Kart kreeg zat hier al een beetje in verborgen. Hoe dicht durf ik langs de pionnen te scheren om een klein beetje van de tijd af te snoepen? Het vliegtuigje bestuurde heel behoorlijk, en het swoosh geluidje als je voorbij een pionnetje scheerde gaf me een extra kick. De frustratie als je een scherpe tijd leek neer te zetten om uiteindelijk toch nog iets te raken was vaak groot.

Conclusie
Sky Jinks had de aantrekkingskracht die veel Activision spelletjes op de Atari hadden. Het zag er verzorgd uit, het speelde vlot, en het had een verslavend elementje waardoor je het toch weer ging proberen. De diepgang van het spelletje valt echter wat tegen. Anders dan bijvoorbeeld bij River Raid of Sea Quest blijft er na een paar uur spelen weinig onbekends of uitdagends meer over. Een leuk spelletje, maar zeker geen hoogvlieger.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.