Head Coach (C64)

Sportspellen werden in de jaren 80 steeds populairder. En zolang ik me kan herinneren ben ik al fan van managementgames. Opstellingen maken, aankopen doen en de puppetmaster van het geheel zijn: je kan me ervoor wakker maken. Sterker nog, je hoefde me niet eens wakker te maken, want ik haalde menig nachtje door met dit soort spellen.

“Net als bij het moderne Football Manager draait deze game vooral om het interpreteren van statistieken.”

Een vroege American Football managementgame van Addictive Games, de uitgever die ook Football Manager van Kevin Tom op de markt bracht. Je stapt in de rol van hoofdcoach bij een NFL American Football-team en krijgt de verantwoordelijkheid om aan een team te bouwen door spelers te ruilen en draft picks te selecteren. Je zet de poppetjes op de juiste plek. Wie staat er in de aanval? Is de verdediging op orde? En heb je wel de juiste quarterback?

Wedstrijden blijven uiterst eenvoudig: de schamele graphics geven de belangrijkste momenten in een match weer. Succesvolle teams gaan door naar de play-offs en mogelijk naar het walhalla dat Super Bowl heet. Een voor die tijd origineel spelelement is de College Draft, waarin draft picks werden gebruikt om nieuwe spelers te selecteren voor het volgende seizoen. Destijds waren managementgames super eenvoudig, maar dit element verdiepte het spel voor mij.

Conclusie
Ik ben nooit een American Football kenner geweest, maar dit spel is enorm toegankelijk, en al snel had ik de basics onder de knie. Net als bij het moderne Football Manager draait deze game vooral om het interpreteren van statistieken. Het speelt allemaal lekker vlot, en destijds lokte het spel me af en toe voor “nog één seizoen” achter de Commodore. Het is niet erg mooi oud geworden, maar ik koester warme gevoelens voor deze game.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.