International Soccer (C64)

Ooit was ik de trotse bezitter van een VIC-20 en een Atari 2600. Computers waren een zeldzaamheid in het dorp waar ik opgroeide, en het feit dat ik een computer en spelcomputer in huis had was wel bijzonder. Qua graphics stelde ik niet enorm hoge eisen. Ik was dan ook diep onder de indruk toen ik in 1985 bij een kennis voor het eerst op een Commodore 64 mocht spelen. Het spel wat me toen het meeste bezighield was International Soccer.

“Een overtreding maken helaas niet, believe me, I tried.”

Wat er precies internationaal aan dit spel is heb ik nooit goed begrepen. Je kan alleen maar een vriendschappelijk potje tussen twee naamloze teams spelen. Je kan nog net een shirtkleurtje uitkiezen. Vervolgens lopen twee teams van zeven spelers het veld op om het tegen elkaar op te nemen. Je kan schieten en een pass geven, en als je doel gevaar loopt kan je de keeper besturen om een snelle redding te maken. Ingooien en hoekschoppen nemen is mogelijk. Een overtreding maken helaas niet, believe me, I tried. Vaak.

Ik was tot dan toe een matig voetbalspelletje op de Atari gewend, waarbij je eigenlijk meer een heel team bestuurde dan echt een speler. Bovendien waren spelers daar bolletjes die weinig op mensen leken. Hier had ik voor het eerst het gevoel naar een realistische weergave van voetbal te kijken. Het publiek, de reclameborden, alles gaf me het idee dat ik me in een echt voetbalstadion bevond. Tegenwoordig is dat wel het minste wat je mag verwachten, maar destijds was het een geweldige en nieuwe ervaring.

Conclusie
Is deze game mooi oud geworden? Dat geenszins. Tegenwoordig valt je op hoe houterig de game eigenlijk stuurt, en hoe onhandig de combi van zelf keepen en verdedigen soms is. Niet zelden kreeg ik een goal tegen omdat mijn keepertje een beetje te lang op de grond bleef hangen. Ik denk dat jongeren die geen geschiedenis hebben met dit spel er ook niet heel veel mee gaan hebben. Daarom geef ik de game een wat lagere waardering dan ik destijds zou hebben gedaan. Maar ken je deze game nog van vroeger, dan blijft het leuk om af en toe weer even een nostalgisch potje te spelen. Zeker een mijlpaal in de geschiedenis van digitale voetbalspelletjes.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.