Chuckie Egg (MSX)

Wat zorgt er precies voor dat sommige ogenschijnlijk eenvoudige spelletjes een bijna legendarische status krijgen in het collectief geheugen terwijl andere soortgelijke spelen in de vergetelheid verdwijnen? Chuckie Egg, een eenvoudig ogend platformspelletje met ladders en saaie graphics was zo’n spelletje waar alle MSX liefhebbers destijds mee weg liepen. Maar waarom?

“Beeld en geluid zijn supersimpel, maar de gameplay is behoorlijk verslavend.”

In deze game bestuur je Hen House Harry, die 12 eieren van elk level moet verzamelen, terwijl hij de eendjes (ja echt, eendjes) ontwijkt. Dat klinkt ontzettend suf, maar dat is het zeker niet! De levels beslaan elk een enkel scherm en bestaan ​​uit platforms, ladders en liften, je zou een vergelijking met Donkey Kong kunnen maken. Door maïs op te pikken wordt de tijdslimiet niet verlaagd en ook de bonus, die wordt verzameld wanneer het niveau is voltooid, stopt met afnemen. De eendjes eten echter ook maïs, dus wees er snel bij.

Er zijn slechts 8 verschillende levels. Het negende level is een kopie van level 1, het tiende is een kopie van level 2, enzovoort. Bij de tweede keer worden de eendjes die de platforms en ladders kunnen gebruiken echter vervangen door de moedereend, die door de platforms en ladders heen kan vliegen. Bij de derde keer dat je rondloopt, moet je zowel de Moedereend als de eendjes onder ogen zien, en de vierde keer gooien ze gewoon nog meer eendjes achter je aan.

Conclusie
Wat maakte deze game nou een succes? Beeld en geluid zijn supersimpel, maar de gameplay is behoorlijk verslavend. Omdat de spelopzet enorm eenvoudig is zit je er zo in, en push je jezelf steeds een level verder te komen. Destijds heb ik menig uurtje achter deze game doorgebracht, mezelf vervloekend als ik naar mijn mening onnodig het loodje legde. Ook vandaag de dag blijkt dat ik de verslavende gedachte van “nog een potje” al snel weer heb gevonden. Ben je op zoek naar eenvoudige fun op de MSX, dan is dit zeker een aanrader.

1 Comment

  1. Chuckie Egg had een vreemde aantrekkingskracht. Was het het aangename trippelgeluid van het boertje? De euforie wanneer je op het nippertje een eend te slim af zijn, of Het verheugen op ’t volgende level? Alles was meer dan ok aan Chikie Egg. Wel moet ik zeggen dat in de theme song (vogeltjesdans) een paar pijnlijke foute noten te horen zijn. Brr…. Mijn zus en ik hadden op 8 á 9 jarige leeftijd veel plezier van deze game.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.