Dertig van Dennis: BoxyMoxy (C64)

Retro gaming is populairder dan ooit. Veel mensen zijn op zoek naar de games en de systemen uit hun jeugd. Of juist op zoek naar de systemen die ze vroeger nou net niet hadden en alsnog eens willen uitproberen. Het nadeel hieraan is dat de vraag groter wordt, terwijl het aanbod slinkt. Dat is niet goed voor de prijzen. Het voordeel hieraan echter, is dat er nog altijd nieuwe software uitkomt voor de systemen van vroeger.

“De gameplay is echter verrassend fris en modern, maar je speelt het gewoon op een Commodore 64!”

Een van de belangrijkste homecomputers van zijn tijd was de Commodore 64. Zijn populariteit is nog steeds ontzettend groot. Zo groot, dat er vandaag de dag nog altijd enthousiastelingen zijn die nieuwe software uitbrengen. Wat je vervolgens krijgt zijn moderne ideeën verpakt in een retro jasje. Zo zie ik ook BoxyMoxy. Deze game uit 2020 zou in een modern jasje ook niet misstaan, zelfs niet op een mobile device. De gameplay is echter verrassend fris en modern, maar je speelt het gewoon op een Commodore 64! Het ‘pick up and play’ is zeer hoog; binnen een minuut heb je door wat de bedoeling is en kun je van start!

BoxyMoxy is een puzzle game. Boxy en Moxy zijn twee katten die als taak hebben doodshoofden op te ruimen. Het flinterdunne verhaal geeft als oorzaak een tovenaar die een verkeerde spreuk uitsprak. De twee katers mogen het gaan oplossen! Dit doen ze door samen te werken. Er is namelijk maar één kat die de doodshoofden kan opruimen. De andere kat heb je nodig om de doodshoofden daadwerkelijk te bereiken. Een scherm is een logische puzzle, waarbij je start met een aantal doodshoofden verspreid over het scherm. Doel is om de ene kat zo te plaatsen, dat de andere kat de doodshoofden kan opruimen door er tegen aan te lopen. Je schakelt tussen de twee katten met behulp van de vuurknop op de joystick. De levels beginnen makkelijk, maar worden uiteraard langzaamaan moeilijker. In totaal biedt de game maar liefst 80 levels! Gelukkig is de cartridge variant in staat om de game tussentijds op te slaan, zodat je je voortgang kunt bewaren. Geen taferelen met je systeem de hele nacht aan laten staan, zodat je de volgende dag verder kunt spelen!

De graphics zijn in lijn met wat je mag verwachten van een commodore 64. Zowel de graphics als de muziek zijn oké. Niet het beste wat ik ooit heb gezien en gehoord, maar goed genoeg om niet storend te zijn. Deze game moet het echt van zijn gameplay hebben, en die vind ik ontzettend verslavend! Elke puzzle heeft een aantal vooraf bepaalde moves. Haal je het binnen dit aantal, dan verdien je drie sterren, zit je er net iets boven twee, zit je er verder boven nog één. Het sterrensysteem is natuurlijk wat we tegenwoordig gewend zijn, een modern tintje dus. Net als de manier waarop de levels worden gemarkeerd op een wereld kaart. Hier kun je ook zien hoe goed je het hebt gedaan qua het behaalde aantal sterren. Je kunt dus altijd terug naar eerdere levels, om de score te verbeteren. Want voor je naar een volgende wereld mag, moet je voldoende sterren hebben behaald.

Conclusie:
BoxyMoxy is feitelijk een simpel concept, maar wel zowel op een moderne als een retro-manier uitgevoerd. Dit maakt het heel aantrekkelijk om te spelen. En zoals wel vaker is gebleken kan simpele gameplay garant staan voor verslavende gameplay. Iets wat deze game opnieuw bewijst.

 

 

*: Dit waren de zwaarste 30 minuten van mijn leven, voor deze game is het game over.
**: Prima 30 minuten, maar daar zal het waarschijnlijk ook bij blijven.
***: Die 30 minuten zijn me goed bevallen, dat worden er nog wel meer.
****: Die 30 minuten vlogen voorbij, dit is een aanrader!
*****: Ik kon niet meer stoppen, die 30 minuten worden binnen no time 30 uur!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.