De Dertig van Dennis: The Simpsons: Bart’s Nightmare (Mega Drive)

Als ik je ooit één tip mag geven op het gebied van retrogames verzamelen, dan is het deze: Laat iedereen die het maar horen wil weten dat je games verzamelt. Het is een hobby die het nodige geld kan kosten en hoe fijn is het dan als iemand zegt: “Hé, jij verzamelde toch oude games? Ik heb hier iets voor je, mag je zo mee nemen!”. Ik heb zo in de loop van de tijd wel wat donaties mogen ontvangen. Een van deze donaties was een Sega Mega Drive, in een mooie koffer met een paar games. De games in kwestie: Spider-Man, James Pond II én Bart’s Nightmare.

“Ik schakel een hulplijn in. Google, wat is in hemelsnaam de bedoeling?!?”

En die laatste, daar gaan we vandaag eens even naar kijken. De Simpsons zijn natuurlijk een iconen van de jaren negentig. De tekenfilmserie zal voor niemand onbekend zijn. En uiteindelijk vond het zijn weg naar elke vorm van merchandise die er maar bestaat. Van drinkbekers tot klappers, van t-shirts tot videogames. Yes, daar heb je ze! Er zijn vanaf 1991 talloze games uitgegeven, voor diverse platformen. De game die op dit moment centraal staat is Bart’s Nightmare. Een 16 bit game die in 1992 voor de mega Drive (en overigens ook voor de Super Nintendo) werd uitgebracht.

Het verhaal draait om Bart Simpson. In de intro zie je Bart boven zijn huiswerk in slaap vallen. Vervolgens sta je ineens op straat en moet je op zoek naar de pagina’s van Bart’s huiswerk. De opdracht lijkt simpel, maar is het allerminst. De eerste tien minuten loop ik rond en heb ik geen enkel benul van wat ik aan het doen ben. Er gebeurt van alles op het scherm. Dit is niet het soort game waarbij je in oogopslag weet wat de bedoeling is. Brievenbussen steken de straat over, oude vrouwen willen je kussen, basketballen stuiteren rond en dan moet je nog oppassen voor de bus als je de straat wilt oversteken. Als ik dan ook nog eens door een toverfee in een kikker wordt veranderd is voor mij de maat vol. Ik schakel een hulplijn in. Google, wat is in hemelsnaam de bedoeling?!?

Na wat intensief speurwerk vind ik een soort van walkthrough. In ieder geval duidelijke uitleg wat je moet doen. Oké, je kunt springen. Je kunt kauwgomballen blazen. En je kunt watermeloenpitten spugen. Met de kauwgom kun je Z’s vangen en je health verbeteren. Verder kun je met behulp van de pitten in combinatie met lopende tv’s de pagina’s sneller opsporen. Ik pak de game er weer bij en begin aan poging twee. Wat ik in ieder geval heb onthouden is dit: loop in het midden over de straat, wacht tot er een wandelende tv verschijnt en spuug deze met een watermeloen pit kapot: dan verschijnt er een pagina. Oké, dat ga ik proberen en warempel: er verschijnt een tv. Maar als ik hem bespuug, gebeurt er niets. Ik zie nergens anders pagina’s en ergens bekruipt me het gevoel dat ik iets niet goed aan het doen ben. Dan maar weer terug naar doelloos rondrennen. Maar wat ik ook doe, ik vind nog altijd geen pagina’s. Over brievenbussen springen levert je van alles op, dus dat doe ik maar. Maar na een kwartier doelloos rondrennen zonder ook maar één pagina te vinden, was ik er persoonlijk al helemaal klaar mee.

Conclusie
Bij deze alvast mijn excuses aan de makers van de game, maar ik kom er echt niet in. Het scherm is continue vol met figuren die je iets willen aandoen. Ze proberen te verslaan heeft weinig zin, want er komen altijd maar weer nieuwe. Dat leidt enorm af. Ik moet op zoek naar pagina’s, maar ik presteer het om in het half uur van deze test er niet één te vinden. De game is voor mij vooral frustrerend en zelfs na het lezen van een walkthrough kom ik niet veel verder. Ik gooi het apparaat nog net niet uit het raam. Ik realiseer me namelijk net op tijd dat ik hetzelfde apparaat nodig heb om games te kunnen spelen die wél tof zijn.

*: Dit waren de zwaarste 30 minuten van mijn leven, voor deze game is het game over.
**: Prima 30 minuten, maar daar zal het waarschijnlijk ook bij blijven.
***: Die 30 minuten zijn me goed bevallen, dat worden er nog wel meer.
****: Die 30 minuten vlogen voorbij, dit is een aanrader!
*****: Ik kon niet meer stoppen, die 30 minuten worden binnen no time 30 uur!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.