Crazy Taxi (PC)

Eind jaren ’90 was er in de arcadehallen een ongelofelijk populair spel te vinden onder de naam Crazy Taxi. Een tijdje later was dit spel de reden voor velen om een Dreamcast aan te schaffen. Toen het spel naar andere platformen werd overgebracht werden de positieve reacties minder en minder. Het spel bleef uiteraard tof, maar raakte toch enigszins verouderd. Meer dan drie jaar later kwam er pas een Windows versie. Too little too late?

“Heb je echter een stuur, dan wordt de game een stuk leuker.”

Als je een spel dat bijna overal al uitkwam na een paar jaar nog eens op de PC uitbrengt, dan mag je je afvragen waarom je dat nog doet. Het spel is inmiddels behoorlijk verouderd. Crazy Taxi was toen het uitgebracht werd een geniaal spel, vanwege de graphics, de fun, de goede soundtrack en de bewegingsvrijheid. Maar in de tussenliggende jaren kwamen er betere spellen op de markt. Neem bijvoorbeeld de GTA serie, waar je ook taxichauffeurtje kan spelen, wat er veel beter uit ziet, ongelooflijk leuk is, een goede soundtrack heeft en nog veel meer bewegingsvrijheid met zich meebrengt. Kortom, wat beter is.

Dat het spel een directe port is zie je onder andere aan de ‘niet pc waardige’ graphics, de slechte besturing met het toetsenbord en het belachelijke feit dat het menu niet met de muis te bedienen is. Elk pc-spel had destijds wel een menu dat met de muis te bedienen is, simpelweg omdat het lekker snel is. Crazy Taxi niet, alles werkt met toetsenbord of bijvoorbeeld je gas- en rempedaal.

Je kiest een van de vier taxichauffeurs, je kiest je spelstijl en begint. Het spel is bijzonder eenvoudig. Je pikt een klant op, en brengt hem of haar naar de plaats van bestemming. De klanten zijn te herkennen aan de dollartekens boven hun hoofd, aan de kleur van deze dollartekens zie je of ze naar een ver of dichtbij gebracht moeten worden. Je hoeft niet de hele stad uit je kop te kennen want de grote pijl boven je hoofd geeft aan waar je naartoe moet.

Als je slechts de beschikking hebt over een toetsenbord, hoef je niet eens aan dit spel te beginnen. De game is heel duidelijk een slechte port van de console versies, waar je altijd een analoge gamepad tot je beschikking hebt. Een druk op de knop van je toetsenbord en je schiet naar links. Heb je echter een stuur, dan wordt de game een stuk leuker. Op de analoge besturing valt simpelweg weinig aan te merken.

Conclusie
Crazy Taxi was eind jaren ’90 een trendy spel. Toen ik de game in 2002 weer op de PC leerde ervaren was er in de tussenliggende jaren wel het één en ander gebeurd. En vandaag de dag valt het me helemaal ietwat tegen. De fun is er nog steeds, en als je een stuur hebt is het nog vrij behoorlijk speelbaar ook. Crazy Taxi is een leuk spel voor een avondje fun, maar meer ook niet.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.