Superman (Atari VCS 2600)

Ik weet nog goed toen ik als heel kleine jongen de originele Supermanfilm op TV zag, waarschijnlijk tijdens een Mei-maand filmmaand. Liggend op een stoel met een tafelkleed als cape deed ik de man van staal na. Het was dan ook een droom die uitkwam toen ik Superman voor de Atari cadeau kreeg. Nu kon ik echt de avonturen van Superman beleven… sort of.

“Een ware race tegen de klok.”

Lex Luthor en zijn mannen zijn weer eens bezig. Deze keer hebben ze een brug midden in de stad opgeblazen. Het is aan Clark Kent om zo snel mogelijk een telefooncel te vinden en te veranderen in… Superman! Daarna moet je razendsnel door de stad vliegen om de losse onderdelen van de brug verzamelen en de boeven pakken natuurlijk. Losvliegend kryptoniet zorgt ervoor dat Superman zijn krachten verliest. Gelukkig is er altijd nog Lois Lane die de krachten weer kan herstellen met een kus.

Deze game is in feite niet veel meer dan een speedrun: een ware race tegen de klok. Eigenlijk kan het bijna niet fout aflopen, het ergste wat de speler kan overkomen is dat hij er langer over doet. Het spel ziet er nu vrij matig uit. Maar destijds was het om een aantal redenen toch vernieuwend. Het spel had meerdere schermen die allemaal één geheel vormden, toch redelijk uniek voor die tijd. Verder kwam het spel met een soort pauze functie, en hadden we tot die tijd nog niet vaak gezien. De controle over Superman is vrij behoorlijk met de Joystick, en dankzij je superkrachten kan je altijd een scherm vooruitkijken… handig.

Conclusie
Midden jaren ’80 heb ik Superman helemaal suf gespeeld, maar toen ik voor dit stukje het spel er weer eens bij pakte realiseerde ik me dat ik de game waarschijnlijk al sinds 1990 niet meer heb aangeraakt. Mensen die het spel nu pas leren kennen zullen niet bijster enthousiast zijn, daarvoor is de game te mager en te gedateerd. Maar het na zoveel jaren weer spelen van deze game riep toch weer even wat nostalgische gevoelens op. Al was het alleen maar omdat ik het zo’n kick vond die telefooncel in te vliegen en te veranderen in Superman!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.