Fire Shark (Mega Drive)

Vroeger gingen mijn beste vriend en ik vaak op de fiets naar het naburige dorp om de plaatselijke videotheek te bezoeken. Niet alleen konden we daar de nieuwste VHS banden huren (en stiekem even naar de meer pikante hoesjes gluren), ook werden daar games verhuurd. Toen ik van mijn ouders eindelijk een Mega Drive kreeg huurde ik direct twee games. Één daarvan was Fire Shark, waarin een dubbeldekker het opneemt tegen modern wapentuig.

“Ik weet nog dat ik enthousiast F*CK YEAH! schreeuwde toen ik mijn wapens eenmaal op volle kracht had.”

Fire Shark is een een typische shoot ‘m up met een bovenaanzicht. Het speelt zich allemaal af rond een klein eiland in de Stille Zuidzee. Een geheimzinnige vijand heeft de boel ingenomen en de zaak lijkt hopeloos. Maar gelukkig heb jij de beschikking over een flink gepimpte dubbeldekker. Je ouderwetse toestel is aangepast om lasers te schieten en flinke bommen te droppen. In alle tien levels bestookt de vijand je ter land ter zee en in de lucht. Tussen de levels door landt je vliegtuig op een landingsbaan voor bijtanken en reparaties. Je ontvangt bonuspunten voor het aantal bommen in je ruim en het aantal bliksemschicht-icoontjes dat je in het vorige level hebt opgepikt.

Er zijn elk level ook veel power-ups beschikbaar. Langzaam bewegende zeppelins bevatten een power-ups die je kan oppikken. Andere power-ups verschijnen wanneer verschillende andere vijanden of gebouwen worden vernietigd. Deze power-ups zweven enkele seconden rond het scherm. Als je ze met je vliegtuig oppikt verdien je een wapenupgrade of bonuspunten. De standaardwapens zijn de bom en het machinegeweer. Hoe meer power-ups je oppikt, hoe groter je vuurkracht. Het gewone geweer is relatief zwak, maar wapens als de Shark Beam en de Super Fire leveren betere resultaten. Super Fire is een spectaculair wapen als je eenmaal alle power-ups hebt opgepikt.

Wat me destijds aantrok in de game was de tekst achterop het hoesje. De vijand heeft de strijd gewonnen, maar uit de rookwolken duikt een eenzame dubbeldekker op… Ik had direct kippenvel. Één dappere held tegen een ongekende overmacht, love it. Dit spel had veel wat mij destijds in gamen aantrok. Je kwam er zo in, en de actie was onderhoudend. Qua graphics en geluid valt er op zich niet heel veel te beleven. Het ziet er allemaal kleurig genoeg uit zonder spectaculair te zijn. Maar heb je eenmaal alle power-ups opgepikt, dan is het wel vet om letterlijk je vijanden van het scherm te branden.

Conclusie:
Fire Shark heeft de diepgang van een plas water en is aanvankelijk wellicht iets te makkelijk. Maar ik weet nog dat ik enthousiast F*CK YEAH! schreeuwde toen ik mijn wapens eenmaal op volle kracht had. Dit is een spel wat ik er elke keer weer moeiteloos bij pak en enorm veel lol aan beleef. En is dat op zichzelf niet het doel van gamen? Lol? Eenmaal uitgespeeld krijg je de mogelijkheid om de game op een harder level te spelen, en dan is Fire Shark zeker geen kinderspel meer. Al jaren één van mijn favorieten op het systeem.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.