De Dertig van Dennis: Tetris Effect Connected (Oculus Quest 2)

Er zullen niet veel mensen zijn die niet weten wat Tetris is. Het is een game met een lange historie, maar ook een game die zichzelf al decennia lang relevant weet te houden. Het is al lang niet meer alleen maar die ene game die de Game Boy succesvol heeft gemaakt. Sinds die versie, waarmee Tetris bij het grote publiek bekend werd, zijn er veel verschillende versies uitgekomen. Een van de meest recente was het gratis Tetris 99, waarmee je met 98 anderen tegelijk Tetris kon spelen op de Nintendo Switch. Gratis, mits je over een abonnement beschikt. De populariteit van Tetris piekte opnieuw.

“Het Tetris-effect is inmiddels een bekend psychologisch fenomeen.”

Na al die jaren en na al die versies, kun je je afvragen: Op hoeveel verschillende manieren willen we hetzelfde spelletje blijven spelen? Hoe lang is de houdbaarheid van deze, in essentie, simpele game? Als we het op deze manier benaderen, laten we ons vooral misleiden door de ogenschijnlijke eenvoud van de game. Want het Tetris-effect is inmiddels een bekend psychologisch fenomeen. Hoe simpel het spel ook moge zijn, het blijft enorm verslavend. Het psychologische effect van het wegspelen van de volle lijnen en het opruimen van de blokjes die overblijven, mogen we niet onderschatten.

En toch, bovengenoemde vragen waren voor mij een drempel om te investeren in nóg een Tetris versie. Want hoewel er geweldige versies uitkomen, speel ik eigenlijk Tetris gewoon nog het liefst op de oude goude Game Boy. Ik zag dan ook hoe Tetris Effect uit kwam, op de diverse platformen. Zo ook voor de Oculus Quest. Of de Meta Quest, zouden we tegenwoordig eigenlijk moeten zeggen. (Voor deze review blijf ik nog maar even bij Oculus.) Maar tot een aankoop kwam net voor als nog niet.

Een begrip waar gamers het vaak over hebben is ‘immersion’. Een game waarin je je kunt onderdompelen. Even compleet weg van de realiteit, je mee laten slepen in het verhaal van een game. Immersion is echter een ongrijpbaar iets. Ik kan zelf nooit duidelijk aangeven, waarom de ene game me wel raakt en die andere niet. Wat ik wel kan zeggen, is dat een VR realiteit, per definitie veel immersion met zich mee brengt. De bril sluit je letterlijk af van de werkelijkheid en opent voor je ogen een compleet nieuw alternatief. Als het op Tetris aankomt, was voor mij de grote vraag: Hoe gaat een game als Tetris dit in hemelsnaam invullen?

Ik had er eerlijk gezegd nooit hoge verwachtingen van. Dat is ook de reden, dat ik de game nooit heb aangeschaft. Want de vragen bleven: ‘Op hoeveel manieren moet je Tetris willen spelen?’ en ‘Hoe zorgt een 2D game als Tetris voor een extra beleving in een VR-omgeving?”. Onlangs kwam daar verandering in. Er was namelijk in de Oculus Store een weekend, waarin men een aantal spellen gratis mocht downloaden en tijdelijk kon uitproberen. Ik zag dat Tetris tot deze games behoorde en mijn nieuwsgierigheid overwon mijn sceptische vragen. Gelukkig maar, kan ik alvast verklappen.

Wat je krijgt met Tetris Effect Connected in een VR-omgeving, is in eerste instantie vooral Tetris. De game, en de gameplay, is in essentie nog altijd hetzelfde. De figuren bestaan zoals altijd uit vier blokjes, ze vallen naar beneden en het doel is nog altijd het wegspelen van de volle lijnen. Maar de manier waarop, daar maakt de Oculus het grote verschil. Want dat is in één woord FAN-TAS-TISCH! Bewust met hoofdletters!

De Oculus maakt van Tetris namelijk een ware beleving. Al je sensoren worden aan het werk gezet. Natuurlijk worden je ogen gestreeld met mooie beelden. Er is meeslepende muziek, die je oren vermaken. Zelfs de tast, met behulp van de handgrepen, wordt ingezet. Samen vormt het een overweldigend geheel. Je dompelt je onder in een ervaring, terwijl zoveel mogelijk zintuigen worden gestreeld. En dit alles op de maat van jouw spel. Elke handeling die je doet veroorzaakt een rimpelend effect langs je zintuigen.

Conclusie:
Ik ben hard aan het nadenken over hoe ik dit in hemelsnaam in woorden kan overbrengen. Maar de beleving is zo volledig en kunstzinnig, dat ik niet goed weet hoe ik dit ook maar enigszins kan benaderen. Ik kan je wel vertellen dat deze versie van Tetris above and beyond alles gaat wat je op Tetris vlak hebt meegemaakt. Ik kan je wellicht niet goed duidelijk maken wat deze game precies met je doet. Maar hopelijk kan ik je wél overtuigen dat je deze versie écht eens geprobeerd móet hebben. Dus ga ervoor!

*: Dit waren de zwaarste 30 minuten van mijn leven, voor deze game is het game over.
**: Prima 30 minuten, maar daar zal het waarschijnlijk ook bij blijven.
***: Die 30 minuten zijn me goed bevallen, dat worden er nog wel meer.
****: Die 30 minuten vlogen voorbij, dit is een aanrader!
*****: Ik kon niet meer stoppen, die 30 minuten worden binnen no time 30 uur!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.