Emilio Butragueño Fútbol (MSX)

Op de MSX zijn er maar een paar voetbalspelletjes waar ik ervaring mee heb. Konami bracht een recht toe recht aan voetbalspelletje uit waar je met één of twee spelers het tegen elkaar of tegen de computer kan opnemen. De meeste tijd stak ik in Footballer of the Year, een spel waarbij je door doelpunten te maken je in de kijker van andere teams kan spelen. En dan was er nog deze titel, die ergens verborgen op een diskette tussen andere kleinere titels verborgen zat…

“Een man om serieus te nemen dus, en een man waarvan ik verwacht dat hij zijn naam niet zomaar aan een minderwaardig spelletje leent.”

Voor de mensen die Emilio Butragueño niet kennen, de goede man was een legendarische spits voor Real Madrid en het Spaanse elftal, en had in de jaren ’80 de bijnaam de gier. Op het WK Mexico van 1986 viel hij extra op door vier keer te scoren tegen Denemarken. Na zijn carrière was hij nog een aantal jaren vicepresident van Real Madrid. Een man om serieus te nemen dus, en een man waarvan ik verwacht dat hij zijn naam niet zomaar aan een minderwaardig spelletje leent.

Grote sporters verbinden aan je spel was iets wat midden jaren ’80 nog in de kinderschoenen stond. Atari haalde destijds de legendarische Pelé binnen, en natuurlijk kennen heel wat mensen nog de bekende atleet Daley Thompson van diverse sportspellen. Topo Soft hoopte natuurlijk met de gerespecteerde naam van Emilio Butragueño de nodige aandacht te genereren. En gezien het gebrek aan echte voetbalspellen op de MSX had de game zeker mijn aandacht.

Na het opstarten was daar de eerste teleurstelling: geen competitie of toernooiopzet… alleen een enkel potje voetbal tussen twee teams. Deze game kwam uit in 1988, en dan was je als gamer al iets meer gewend. Qua beeld en geluid is het allemaal niet veel beter. Maar goed, als het nou nog een beetje behoorlijk speelt… Je ziet steeds een wel heel klein gedeelte van het veld op je scherm, en dat is qua tactiek erg onhandig. Een beter radarscherm had zeker geholpen. Het is erg lastig overspelen zo. Gelukkig is de AI van de tegenstander slecht, maar die van je medespelers ook.

Conclusie:
Ben jij ook op zoek naar een leuke voetbalgame op de MSX? Zoek dan nog maar even veder. Emilio Butragueño Fútbol heeft werkelijk niets om vrolijk van te worden. Geen idee hoeveel dit spelletje destijds heeft gekost, maar zelfs vijf gulden in een budgetbak bij het toenmalige Dixons was nog teveel geweest. Konami Soccer geeft je als speler een stuk meer voldoening.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.