Nederlandse Topografie (MSX)

In de jaren ’80 zat ik nog op een klein basisschooltje in Drenthe, en was het niet alleen voetballen of de stuurkar waar ik in de pauze naar uitkeek. Enkele gelukkigen mochten in de pauze plaatsnemen achter (de enige) computer van de school: een MSX. Daar moesten we dan enkele educatieve programma’s op uitproberen. Maar van sommige programma’s wisten we, dit is niet simpelweg educatief, dit is gewoon een leuke game.

“Dit is dus op en top JEUGDSENTIMENT in grote letters voor me.”

Nederlandse Topografie is een educatief computerspel dat je de locaties en namen van steden en plaatsen in Nederland leert. Het spel bevat een kaart van Nederland met veel namen en locaties van steden, dorpen, meren, rivieren, regio’s en provincies. Er zijn 3 modi, namelijk Opzoeken (Look up), Overhoring (Quiz), Het Stedenspel (The City Game) en 4 moeilijkheidsgraden. In de Look Up-modus kun je de namen van een stad of rivier typen en het spel zal dit op de kaart aanwijzen. In de Quiz-modus wijst het spel naar een willekeurig geselecteerde plaats en moet de speler de naam binnen de tijdslimiet typen. De invoer is nogal streng, als de speler een typefoutje maakt of zelfs maar één letter verkeerd spelt dan is het dus al fout.

Het helikoptergedeelte is het belangrijkste onderdeel van het spel. Hier geeft het spel willekeurig de naam van een stad of een locatie weer, en de speler bestuurt een helikopter die naar die locatie moet vliegen voordat de tijd om is. Wanneer de helikopter dicht genoeg bij de doelstad of locatie is, verandert deze in een pulserende rode stip. Elke juiste stad of locatie is één punt, bij 5 fouten is het spel afgelopen. In de Quiz-modus of The City Game gaat het spel na 15 punten naar een hogere moeilijkheidsgraad en zal het beginnen met het selecteren van minder gebruikelijke steden, kleinere steden en meer obscure rivieren. Met name als je tijd op dreigt te raken kan deze game soms zelfs een beetje zenuwslopend worden.

Conclusie
Dit is dus op en top JEUGDSENTIMENT in grote letters voor me. Wat heb ik deze game ontzettend veel gespeeld. Op een gegeven moment had ik een trucje waardoor we het programma zo hadden beïnvloed dat hij steeds dezelfde steden bleef noemen. Hierdoor scoorden we hoge scores en kregen we een complimentje van onze docent. Los daarvan is het Helikopterspel (of Topo zoals we deze game noemden) voor mij het voorbeeld van hoe een educatief spelletje ook leuk en verslavend kan zijn. Voor de echte MSX fanaat (de game was er ook op de C64) verplichte kost.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.