Supaplex (Switch)

Wie in 1991 geïnteresseerd was in PC-games heeft vast wel eens een glimp opgevangen van Supaplex. Een spel bedacht door Michael Stopp en Philip Jespersen. Hoewel… “Bedacht” is een groot woord. Het is een enorm geslaagde Boulderdash variant. Supaplex draait volledig om de wereld van printplaten.

“De Nintendo Switch game (ook genaamd Supaplex) is niet zomaar een lazy port.”

Zo op het eerste gezicht een saai thema, maar Supaplex heeft karakter en een enorme hoeveelheid charme. Alles schreeuwt nerdy en elektrische componenten. Zelfs het menu is een printplaat gevuld met chips. De hoofdrolspeler is een rood ondeugend kijkend balletje genaamd Murphy. Al navigerende moet hij scharen (snik-snaks) ontwijken. Diskettes dient hij te activeren voor explosies, en hij moet de juiste weg vinden door te kruipen via 1-way pijpjes.. en ga zo maar door. Dit alles aangevuld met een geniale soundtrack van David Whittaker.

De Nintendo Switch game (ook genaamd Supaplex) is niet zomaar een lazy port. Hoewel de originele sourcecode is gebruikt voor het spel is er ook het één en ander aan toegevoegd. Wat als eerst opvalt zijn de mooie HD graphics waarbij nostalgie zeker instant geactiveerd wordt. Alle originele graphics uit 1991 zijn met liefde behandeld. Classic muziek is ook weer aanwezig, aangevuld door een handvol fan-made remixen en en andere varianten.

Conclusie:
Het is te begrijpen dat niet iedereen anno 2022 zit te wachten op een volledige tijds-investment van 10 minuten nadat er een klein foutjes is gemaakt. Daarom is er de mogelijkheid te quicksaven en te quickloaden. Voor wie meer wil zien van het level is met de schouderknoppen of door het scherm te “pinchen” het beeld in- en uit te zoomen. Tot slot is de game te versnellen of te vertragen. Superhandig wanneer je lange makkelijke stukken moet afleggen of een lastige move moet uitvoeren. De speler ervaart geen penalty’s door gebruik van deze opties.
Voor de liefhebber kunnen er achievements vrijgespeeld worden. Maar laten we eerlijk zijn. De grootste achievement is het uitspelen van Supaplex.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.