Vijf voetbalmanagement titels waar ik me in kon verliezen

Een veel gekopieerde reclame tekst voor voetbalmanagement simulaties in de tijd was deze: “Ever thought: “why did they buy him?” or, “he is a useless manager, I could do better than that”. Well, now’s your chance.” Zinnetjes zoals deze verschenen in diverse varianten op de cassettebandjes en diskettes die ik vroeger kocht. Allemaal in de hoop de ultieme voetbalmanagement-sim te vinden. Hier vijf titels waar ik helemaal in op kon gaan.

Soccer Boss – 1987, ALternative Software, Commodore 64
Eerder werd deze game al uitgegeven op diverse systemen onder titels als The Boss, of Champions! door Peaksoft. Programmeur Harry Whitehouse maakte er een kleine, simpele text-based manager van. Je kiest een club en probeert deze omhoog te stuwen in de vaart der volkeren. Je koopt en verkoopt spelers, bepaalt de opstelling en dient de financiën in de gaten te houden. Om de één of andere reden kon je nooit meer dan vier goals maken. Wat ik leuk vond aan deze hele basic titel was dat ik in het programma kon rommelen en alle namen van spelers en teams kon aanpassen. Zo maakte ik mijn eigen competitie van Ere- en Eerste divisie clubs uit Nederland.

Championship Manager – 1992, Domark, DOS
Hier ging mijn verslaving voor dit genre helemaal los. Met een goede vriend van school speelde ik dit spel (de Italiaanse variant eerst) waarin je de beschikking had over een destijds behoorlijke database. Dit spel deed me echt ervaren dat ik aan een soort carrière aan het bouwen was. Vooral het scouten naar die ene topaankoop kon me soms nachten bezighouden. De latere opvolger Championship Manager 97/98 is voor mij een hoogtepunt in het genre. Tegenwoordig speel ik nog steeds de spirituele opvolger Football Manager, maar die is me iets te diepgaand geworden. Vooral het opstellen, scouten, kopen en verkopen vind ik interessant, het editen van vrije trap tactieken of trainingsschema’s voor het jeugdteam maken gaat iets te veel op werk lijken.

Kevin Keegan’s Player Manager – 1993, Anco, SNES
Dit genre leek me niet direct iets voor een console, maar deze titel wist me toch te pakken. Omdat Engels voetbal destijds nog niet heel veel op TV vertoond werd had ik amper een idee wie Kevin Keegan was. Maar deze combinatie van Kick Off voetbalspel en Management Sim was een stukje frisse lucht. Ik moest wel even enorm wennen aan de onhandige interface, dat zal veel spelers hebben afgeschrokken. Gelukkig is het voetbalgedeelte niet alleen prima in orde, ik vond het zelfs beter dan de originele Kick Off die ik destijds speelde.

Ultimate Soccer Manager – 1995, UBI-Soft, DOS
Deze management titel had ook de wereld aan statistieken en een zeer makkelijke interface. Maar wat ik echt tof vond was dat je het stadion en de stadionomgeving op Sim City-achtige wijze kon uitbreiden. Grotere tribunes bouwen, limonadestandjes of winkeltjes waar ze sjaaltjes verpatsen… Als ik de makers van Football Manager iets zou willen vragen is meer vrijheid om je stadion en merchandise te kunnen managen. USM heeft daarmee iets dat de serie uniek maakt. De daarop volgende titels in de serie werden alleen maar beter. Aanrader!

Competitie Manager 97/98 – 1997, Davilex, Windows
Davilex dacht ook een poging te doen en bracht Competitie Manager uit. De initialen van deze game kwamen natuurlijk enorm overeen met Championship Manager, wellicht was dit een manier om mee te profiteren van dat succes. Men wist niemand minder dan Hans Kraaij te strikken om de speler bij te staan in de wereld van het voetbalmanagement. Je koos van te voren een club en een doelstelling, en vervolgens kon je met een beperkt budget spelers kopen en verkopen. Grootste probleem was dat het spel letterlijk maar één seizoen duurde. Het idee van managen en echt voetballen was leuk, maar het voetbaldeel was te makkelijk. De herkenbaarheid van de Nederlandse competitie en de bekende Davilex grappen en grollen zorgden echter toch voor een hoog cult gehalte.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.