Professional Ski Simulator (C64)

Tijdens deze winterse dagen gooien we nog maar eens een paar winterse games er doorheen. Af en toe browse ik weer even door mijn bakken met floppy’s en budget cassettes heen, en dan kom ik titels tegen waarmee ik vroeger na schooltijd uren zoet was. 30 jaar later ben ik verrassend veel van die titels  compleet vergeten. Deze Ski sim is een goed voorbeeld. Mijn originele cassettebandje werkte niet meer, maar via emulatie kon ik toch weer even spelen.

“Terwijl mijn tegenstander relaxt naar beneden gaat blijf ik haken achter allerhande objecten.”

In de 80’s kwamen er op homecomputers vaak games uit die zich “Professional” en “Simulator” noemden, maar dat kan je doorgaans met een korreltje zout nemen. Spelers moeten met een skiër binnen de gezette tijdslimiet de piste overwinnen. De race is tegen een concurrent, maar de klok is de grootste vijand, want als de speler niet op tijd over de finish gaat is het spel voorbij. De bediening is qua opzet vrij eenvoudig: links en rechts op de joystick draait de skiër en de vuurknop stuwt het personage van de speler naar voren met zijn stokken. Toch moest ik hier wel even aan wennen. Vermijd obstakels zoals bomen, poorten of blokhutten.

Qua gezichtspunt moest ik even aan Marble Madness denken. Maar waar die game zeer vlot speelt is Ski Simulator een beetje houterig. Terwijl mijn tegenstander relaxt naar beneden gaat blijf ik haken achter allerhande objecten. Niet zelden is het een irritant gepriegel om weer los te komen. Nadat ik aan de besturing gewend ben gaat dat iets makkelijker. De omgeving ziet er best tof uit, een lekker winters landschap vol ondergesneeuwde heuvels, bomen en schuurtjes. Ook leuk is dat je soms op verschillende manieren je weg naar beneden kan vinden waardoor je soms terrein goed kan maken.

Conclusie:
Skiën is een vlotte en snelle sport, en daar wringt hem bij deze game nou precies de schoen. De actie is me iets te stroperig. De besturing is qua opzet simpel, maar op kritieke momenten voelt het niet heel instinctief aan. Dat had volgens mij wel simpeler gekund. Toch is dit zo’n spel dat precies doet wat de makers voor ogen hadden: ik pakte het er van tijd tot tijd toch weer even bij voor een snel potje.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.