Cycling Manager 3 (PC)

Elk jaar tegen de grote vakantie aan begin ik weer de gang van zaken in het wielrennen te volgen. Het is dan immers al weer bijna tijd voor één van de belangrijkste Europese sportevenementen: de Tour de France. En bij elk groot sportevenement schieten er links en rechts ook enkele wielergames uit de grond. Er zijn niet heel veel goede wielrenspelletjes, maar Cycling Manager kennen veel gamers wellicht nog wel.

“Verder moet je jouw ploeg begeleiden tijdens de koersen waar men aan deelneemt. Geen eenvoudige klus, want er gebeurt behoorlijk wat tijdens zo’n etappe.”

Wat zijn, behalve de Cycling manager serie, leuke wielergames? Op de C64 en MSX heb ik wel eens wat Hyper Olympics onderdelen gezien waarbij je vooral hard op je toetsenbord moest rammen om vooruit te komen. De eerste Cycling Manager was een leuke opzet, maar had echter veel tekortkomingen. De interface was me niet helemaal naar de zin, het wielergedeelte beviel me niet echt (duurde vooral te lang), en het miste vooral de verslavende factor van dat andere sportmanagementspel: Championship Manager. Maar wielerfans konden uiteindelijk toch wel lol beleven aan Cycling Manager.

Deel 2 was destijds al een flinke verbetering. In deel 3 heeft men de opgaande lijn in de serie willen voortzetten. De grafische engine is behoorlijk verbeterd. Op de doos staat dat het spel speelbaar is op minimaal een 350MHz processor, maar dat valt in de praktijk behoorlijk tegen. Een 700MHZ was toch eigenlijk wel minstens nodig om het allemaal een beetje vlot op je scherm te krijgen. Destijds was dat een flinke eis voor een spel als dit.

In Cycling Manager moet je als manager rekening houden met vele factoren die echte managers ook bekend voor zullen komen. Je moet zorgen voor materiaal, coaches, verzorgers en wielrenners, en ondertussen ook nog eens binnen je budget blijven. Elke renner heeft zo zijn eigen statistieken. Door hem te trainen kan je de renner op de door jou gewenste gebieden verbeteren. Verder moet je jouw ploeg begeleiden tijdens de koersen waar men aan deelneemt. Geen eenvoudige klus, want er gebeurt behoorlijk wat tijdens zo’n etappe.

In het begin heeft jouw ploeg niet het beste materiaal voorhanden. Natuurlijk kan je er voor kiezen direct te investeren in betere fietsen, banden en helmen, maar dat kost geld. Geld kan verdient worden door het verkopen van rijders of door het behalen van goede resultaten. Aan het begin van het seizoen geef je de sponsor aan welke doelen jij en je ploeg willen verwezenlijken. Hoe hoger je de lat legt, hoe hoger het sponsorbedrag. Maar faal je om aan de limiet te voldoen, dan is de sponsor onverbiddelijk.

Conclusie:
Cycling Manager 3 was een prima verbetering op de vorige delen. De game ziet er niet alleen prima uit, maar zit tijdens het wielergedeelte goed in elkaar. De A.I. van alle renners is zeer vernuftig uitgewerkt. De gameplay is ook prima, maar de verslavende factor van Championship Manager is nog niet helemaal bereikt. Dat zal wielerfans echter worst wezen. Voor hen betkende Cycling Manager 3 een leuk alternatief als de etappe van die dag er weer opzat.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.