Evercade: Atari Collection 1

De Evercade is een handheld die met groot enthousiasme werd ontvangen door retro gamers. Wil je meer weten over de Evercade zelf, lees dan hier mijn review over deze handheld. Met in totaal 26 uitgegeven en aangekondigde cartridges wordt het echter ook hoog tijd om deze eens te bespreken! Ik zal dit doen in volgorde waarin ze zijn uitgebracht. Vandaag beginnen we met… nummer 1! Blaze brengt de cartridges genummerd uit, wat zowel prettig als slim is. Voor een verzamelaar is het heerlijk een reeks te hebben. Maar mis je nummer 8, dan ga je die écht nog wel eens aanschaffen, of de games je nu aanspreken of niet. Laten we het er op houden dat het een win-win situatie is!

“Het doel van de game is in één oogopslag duidelijk; maar tegelijkertijd ook oh zo verslavend!”

Het werd vanaf het begin duidelijk gemaakt dat de Evercade bedoeld was als retro game apparaat. En meer retro dan de Atari 2600 gaat het niet snel worden! Een geschikte én mooie eerste cartridge om de Evercade mee af te laten trappen, is dan ook de Atari Collection 1. De cartridge biedt je met maar liefst 20 games direct waar voor je geld. Het is een mix van vooral Atari 2600 en een paar Atari 7800 games. Je krijgt een net, klein doosje met daarin naast de cartridge een echte manual. Hierin vind je per game een screenshot, de controls en een korte beschrijving van de game. Blaze profileert zich als een bedrijf voor en door gamers. Dat zie je terug in de manier waarop de cartridges worden geleverd. Goed, compleet en netjes verzorgd.

In de set van 20 games vind je enkele klassiekers, zoals de Atari 2600 versies van Missile Command, Centipede en Asteroids. Dit zijn wat mij betreft ook wel de boegbeelden van deze cartridge. Alle drie deze games geven een goed beeld van de video games begin jaren tachtig. Simpele graphics zonder scrolling, het doel van de game is in één oogopslag duidelijk; maar tegelijkertijd ook oh zo verslavend! Één van mijn favoriete redenen om retro games te spelen, is het neerzetten van high scores. Iets waar al deze drie games uitermate geschikt voor zijn.

De cartridge bevat ook vroege (<1980) Atari 2600 games. Het gaat om Canyon Bomber, Night Driver en Adventure. De meest noemenswaardige van deze drie is Adventure. Deze game is een van de eerste games met een plan. Meerdere schermen: maar liefst 30! Voor het eerst een game waarbij je op onderzoek uit moest gaan, en waarbij je na moest denken over de volgorde waarin je iets doet. De game is wellicht hopeloos verouderd, maar het is toch één die je een keer gespeeld moet hebben. Al is het maar omdat je dan kunt zeggen dat je de eerste game met een Easter egg hebt gespeeld!

Overige 2600 games zijn Aquaventure (een onderwater shooter), Crystal Castles (een verrassend leuke maze game), Double Dunk (matige basketbal game), Desert Falcon (zeker proberen!), Gravitar (nog een shooter), Steeplechase (paardenrennen), Swordquest (adventure), Tempest (welbekende shooter), Video Pinball (de naam zegt het al) en als laatste de jongste game van de cartridge: Yar’s Return (wederom een shooter). Deze laatste moet je niet verwarren met het bekende Yar’s Revenge. Het is een hack/homebrew die uiteindelijk een soort spirituele opvolger werd van het origineel. De game was eerder al te vinden op de Atari Flashback consoles.

Het wordt teveel om elke game apart te beschrijven, maar het moge duidelijk zijn dat er voor ieder wat wils tussen zit. En dan zijn er nog de vier 7800 games! Alien Brigade (denk aan Operation Wolf), Food Fight (arcade/platformer), Motor Psycho (racer) en Ninja Golf (golf & beat-em-up mashup!). De graphics zijn uiteraard wat geavanceerder dan die van de Atari 2600 games. Alien Brigade is de Atari variant van Operation Wolf. Het is een rail shooter, waarbij het scherm zich automatisch horizontaal verplaatst en jij je in de tussentijd bezig houdt met het neerknallen van aliens en hun materiaal. Zelfs de helikopters zijn aanwezig, waardoor de link met Operation Wolf nog maar eens wordt bevestigd. Het is een latere game voor de 7800 en grafisch dan ook verreweg het meest geavanceerde spel op de cartridge. Het is ook de 7800 game die van mij de meeste tijd heeft gekregen. De andere noemenswaardige game is Food Fight. Hoewel grafisch niet erg bijzonder, heeft het vermakelijke gameplay. Je doel is om in elk level het ijsje op te eten voor hij smelt. Uiteraard gaat dit niet zonder slag of stoot en zijn er chefs die je er van proberen te weerhouden. Gelukkig zijn er meerdere manieren om van hen af te komen, want ze komen in een rechte lijn gestaag op je af.

Games uit de Atari 2600 periode zijn niet voor elke (retro) gamer weggelegd. Maar als je kijkt naar de klassiekers die er op staan, dan is de cartridge toch écht voor iedereen de moeite waard. Een game als Asteroids hoeft het niet te hebben van de graphics, maar juist van zijn verslavende gameplay. En verslavende gameplay vind je meer dan genoeg op deze cartridge. Hou je er van, net als ik, om high scores neer te zetten, dan is deze cartridge een must-have! Verslavende gameplay en het neer zetten van high scores: Twee belangrijke redenen waarom ik de cartridge iedereen aanbeveel. Mijn persoonlijke favoriet is Asteroids, die op beide fronten enorm goed scoort.

Conclusie:
De cartridge geeft een kijkje in de beginjaren van de videogames, met dankzij de 7800 games een vleugje 8 bit voor wat afwisseling. De cartridge is een goede mix van verschillende genres, waardoor je er echt vele uren plezier uit kunt halen. Mocht je nog geen Evercade hebben, maar ondertussen enthousiast zijn geworden: de Atari Collection 1 vind je ook in de premium pack!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.