Evercade Retro Games Console

In 2019 wordt er een nieuwe console aangekondigd. En nee, het was niet van Sony, niet van Microsoft en zelfs niet van Nintendo. Wel was het een handheld console genaamd ‘Evercade’, ontwikkeld door het Britse Blaze Entertainment. Het idee is als volgt: Een handheld, gebaseerd op cartridges, die je in staat stelt om retro games te spelen. En nu hoor ik je denken: Hebben we niet al talloze mogelijkheden om oude games te spelen? Ja, dat is zo. Naast de originele hardware die veel verzamelaars prefereren, zijn er ook meerdere manieren om oude games te emuleren. De PC is daar het ultieme voorbeeld van, maar er zijn ook mooiere oplossingen. Mijn geprefereerde emulatie machine is de Playstation Portable. De PSP is de ultieme handheld: lekker formaat, comfortabel en zoveel mogelijkheden! Films, games, emulatie, muziek, het apparaat kan werkelijk alles. En tóch… die Evercade was iets wat ik in de gaten wilde houden.

“Het is dan ook de verwachting dat dit geen eendagsvlieg is. Retro gaming is populair en de Evercade is duidelijk door liefhebbers gemaakt.”

Ik heb het geheel op afstand gevolgd. Geïnteresseerd, maar ook enigszins terughoudend. Want wat gaat dit apparaat toevoegen? In mei dit jaar volgt de officiële release. De site laat de handheld zien, maar ook al de nodige cartridges met games. En het mooie aan dit systeem: het is volledig officieel en daarmee ook volledig legaal. De games op de cartridges hebben een officiële licentie. En ik zeg games inderdaad als meervoud, want de cartridges bevatten een verzameling van games, soms zelfs zo groot als 20 stuks!

De prijs is zéér aantrekkelijk. Zeventig euro voor een basisset met console en één cartridge. Er is ook een value pack met de console en maar liefst drie cartridges voor slechts negentig euro. Toch heb ik dit systeem niet direct aangeschaft. Een van de redenen om te wachten, was het formaat: ik was bang dat hij te klein zou zijn. Daarnaast wilde ik even de verhalen afwachten: was de emulatie op orde en werkte het systeem zoals je zou mogen verwachten?

Ik leerde langzaamaan meer mensen kennen die het systeem hadden. Hun ervaringen waren overwegend positief. Zo positief zelfs, dat ik uiteindelijk werd overgehaald er zelf eentje aan te schaffen. Ik koos de value pack en kocht er direct een losse cartridge bij. Zo had ik voor honderdtien euro een console en 4 cartridges met in totaal 47 games. Dat noem ik nog eens value for money!

Eerste indruk
De eerste indruk is meer dan positief. Het scherm is net zo groot als dat van een Playstation Portable, wat een prima formaat is. De kwaliteit van dit scherm is echt magnifiek, ik kan niet anders zeggen. Daardoor voelt het apparaat hypermodern aan. Zelfs al is hij bedoeld om retro games op te spelen.

De console ligt lekker in de hand en is niet zwaar. Wat ik direct enorm fijn vindt, is de locatie van de knoppen. Na de PSP is dit de enige handheld waarop ik langer kan spelen zonder last te krijgen van kramp in mijn vingers of pols. Het is echt lekker en comfortabel spelen. Er zijn vier buttons (A,B,X,Y), twee schouder knoppen en een D-pad. Uiteraard worden deze knoppen vergezeld door de standaard knoppen ‘menu’, ‘select’ en ‘start’. Aan de onderzijde vind je nog twee knoppen om het volume te regelen en aan de bovenzijde de power knop. Deze laatste is het eerste minpuntje dat ik vind. Het gaat om een schuifknop, welke erg kwetsbaar aanvoelt. Mijn console is natuurlijk nog hartstikke nieuw, maar iets in mij zegt dat dit de eerste plek is waar problemen zullen ontstaan. Toegegeven, dit is geheel een onderbuik gevoel en ik heb online nog geen klachten hierover kunnen ontdekken.

Ga je wat dieper kijken, dan voelt het apparaatje enigszins goedkoop aan. Het is natuurlijk grotendeels plastic, maar sommige componenten voelen breekbaar. De eerder genoemde powerknop, maar bijvoorbeeld ook de schouder knoppen die met een kort klikje breekbaar aanvoelen. Dit gezegd hebbende, moet je je ook wel realiseren dat je voor negentig euro nog geen eens een tweedehandse Switch kan kopen, dus als je prijs en kwaliteit met elkaar vergelijkt heb je gewoon een prima, comfortabel apparaat met een geweldig scherm. Het geluid is degelijk, maar niet fantastisch. Het doet denken aan het geluid van een laptop of bijvoorbeeld een Gameboy Advance. Je hebt echter ook de mogelijkheid een hoofdtelefoon aan te sluiten, wat de beleving op muzikaal gebied sterk verbeterd.

Spelen
Om te kunnen spelen moet je dus lekker ouderwets een cartridge uit een doosje halen en deze in de handheld plaatsen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de originele Gameboy of een Atari Lynx. Alleen dit al geeft de nodige voldoening voor een liefhebber zoals ik. Als je het systeem start krijg je, na een standaard intro, een overzichtelijk menu van de games volgens het carrousel model. Elke cartridge bevat tussen de 6 en 20 games, met uitzondering van één cartridge welke twee games bevat. Cartridge 1 bijvoorbeeld, is een collectie van 20 Atari 2600 games, waaronder bekende klassiekers als Asteroids en Missile Command. Ik begin maar eens met een persoonlijke favoriet: Asteroids. Ik heb deze game talloze keren op originele hardware gespeeld, wat geweldig is. En toch kan ik alleen maar denken: God, wat speelt dit apparaat lekker! Het is zo comfortabel spelen, de knoppen en d-pad reageren goed en het beeld is perfect.

Ik heb inmiddels meerdere games gespeeld en het systeem speelt nagenoeg perfect. De emulatie is spot on en ik heb echt nergens een minpunt kunnen vinden op software gebied. Bij sommige games is de besturing niet helemaal lekker. In eerste instantie verweet ik dit de d-pad, die zijn werk niet helemaal goed leek te doen. Later besefte ik me dat dit ook te maken kon hebben met de games zelf. Ik ervoer dit met name bij Pac-Man en Dig Dug. Maar dit zijn games waar die stuurmoeilijkheden waarschijnlijk ook al in de originele software zat. De d-pad wordt vaak vergeleken met de d-pad van de Sega Mega Drive controller. Ze lijken inderdaad op elkaar, maar de Evercade versie voelt aan als een upgrade.

Het systeem heeft een 2000 mAh batterij welke is op te laden met de bijgeleverde usb kabel. Ik gebruik hiervoor een standaard iphone blokje om via het stopcontact te laden en dat werkt prima. Volledig opgeladen kun je er tot een uurtje of vijf speeltijd uit halen, wat prima is. Indien gewenst is het systeem ook aan te sluiten op een televisie met behulp van een (mini) hdmi kabel. Zo kun je dus ook genieten van de games op een groot scherm. De output is 720p. Er wordt gebruik gemaakt van HD upscaling om alle games er ook op een groot scherm netjes uit te laten zien.

Conclusie
En zo kom ik ineens zomaar tot de conclusie dat dit dus gewoon een perfect apparaatje is om op te spelen. Hij is met zeventig euro voor een basisset uitermate betaalbaar. Dit zie je dan ook wel terug in hoe het apparaat gemaakt is, maar het is meer dan wat je voor die prijs mag verwachten. Ik vergeleek het even met de prijs van een tweedehands Switch, waar menigeen ook al bezig is met zijn tweede set Joy Cons, welke alleen al duurder zijn dan een Evercade basisset. Een voordelige aanschaf dus en ook de cartridges zijn niet duur. Elke cartridge is verkrijgbaar voor tegen de twintig euro. En met elke cartridge haal je een set games in huis, waar voor iedereen wel wat wils op staat.

De cartridges zijn mooi vorm gegeven. Elk doosje bevat naast de cartridge ook een boekje. Aan de verzamelaar is gedacht. Wat tevens blijkt uit de nummering op de spine van het doosje. Ik kan je alleen maar waarschuwen: als je er eenmaal aan begint, wil je ze ook gelijk allemaal hebben!

Het apparaat is uitermate comfortabel om op te spelen. De emulatie is voor zover ik heb kunnen ontdekken foutloos en de kwaliteit van het scherm is top. Ik kan dan iedereen met een retro hart dit apparaat van harte aanbevelen. Zin in een potje Burger Time? Je hoeft niet te slepen met consoles, snoeren en CRT’s. Je gaat gewoon lekker op de bank zitten, Evercade erbij en genieten.

Toekomst
Op het moment van schrijven zijn er 14 cartridges uit, en nummer 15 en 16 zijn al beschikbaar als pre-order. Wat betekent dat je van ruim meer dan 150 games kunt genieten. Het systeem is populair onder retro gamers en er staan dan ook al weer nieuwe cartridges op de planning. Bijvoorbeeld een Worms collectie en een collectie van retro Indie games. Daarnaast is Blaze ook bezig met het door ontwikkelen van de Evercade. Zo willen ze in de toekomst multi-player gaming mogelijk maken en zijn ze bezig om het makkelijker te maken de console op een tv aan te sluiten.

Het is dan ook de verwachting dat dit geen eendagsvlieg is. Retro gaming is populair en de Evercade is duidelijk door liefhebbers gemaakt. Hij valt dan ook bij iedereen die hem heeft in de smaak. Ik denk dat ‘comfortabel’ het meest gebruikte woord in dit stuk is, wat ook een woord zou zijn waarmee ik dit systeem kort zou moeten omschrijven. Het andere woord zou zijn toekomstgericht. De ontwikkelingen gaan door, nieuwe cartridges staan op de planning en de aanhang van dit systeem blijft ondertussen groeien.

De Evercade: Comfortabel én toekomstgericht. Dat, en een dikke vijf uit vijf steren van deze zelfbenoemde grootste fan!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.