Alien (Atari VCS 2600)

Hoeveel mogelijkheden heb je voor een originele game als je maar 4k of 8k tot je beschikking hebt? Ter vergelijk, een icoontje voor Windows neemt tegenwoordig meer ruimte in beslag. Als je dan als programmeur ineens de beschikking krijgt over een mooie filmlicentie dan wil je natuurlijk geen risico nemen en speel je wellicht op safe. Dat moeten ze bij FOX Games hebben gedacht toen ze een Alien game gingen maken.

“Ooit adviseerde Steven Spielberg Atari om van E.T. gewoon een spelletje te maken zoals Pac-Man. Aangezien E.T. een van de grootste flops aller tijden werd zou je kunnen zeggen dat hij een punt had.”

In dit spel, ZEER losjes gebaseerd op de gelijknamige film, moet je je door een doolhof rennen (volgens de handleiding gaat het om de gangen van je schip) en net als bij Pac-Man stippen verzamelen. Die stippen zijn Alien eieren die je vernietigt. Ondertussen jagen drie aliens op je. Als je de een grotere pil pakt kan je één van de drie aliens voor een korte tijd doden. Er zijn slechts drie vijanden tegelijk in het doolhof, er is soms een bonusitem en slechts één krachtpil tegelijk. Wanneer je de krachtpil pakt, verschijnt deze vervolgens op een van de twee andere plekken.

Nadat je een level hebt gehaald krijg je een heus bonuslevel. Dat gebeurde in die tijd nog niet heel veel, dus het was een originele afwisseling. De uitvoering was minder origineel. Je moet een scherm oversteken en verschillende buitenaardse wezens ontwijken, een beetje zoals de Activision game Freeway. Je verliest geen leven als dat misgaat, en daarna is het door naar het volgende level. Een volgend level is vooral meer van hetzelfde.

Conclusie:
Ooit adviseerde Steven Spielberg Atari om van E.T. gewoon een spelletje te maken zoals Pac-Man. Aangezien E.T. een van de grootste flops aller tijden werd zou je kunnen zeggen dat hij een punt had. Het nadeel is wel dat je letterlijk alleen een snelle cashgrab maakt. Alien is als Pac-Man kloon prima speelbaar, maar heeft niets om zich te onderscheiden. Drie maanden later zou Atari Ms. Pac-Man uitbrengen, en dat was toch duidelijk de betere game. Geen slechte game, maar niets om over naar huis te schrijven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.