Contra: Shattered Soldier (PS2)

Hosted at Universal Videogame List www.uvlist.net

Ooit speelde ik op de Super Nintendo Contra, een spel dat overigens verdacht veel leek op Probotector (of andersom). Waarom die game nou onder beide namen uitkwam heeft vast een voor de hand liggend antwoord dat iedereen al weet, maar ik vergeet het steeds uit te zoeken. In 2002 bracht Konami Contra weer uit, maar dit maal op de Playstation 2. Meestal gingen dit soort oppoetsbeurten gepaard met ‘nieuwe’ 3D gameplay die fans van het klassieke spel vaak niet kon bekoren. Dit is met Contra niet het geval, Konami houdt de actie lekker ouderwets.

“Misschien is de gameplay niet een toonbeeld van variatie en originaliteit, maar soms heb ik daar ook totaal geen behoefte aan.”

In Contra kruipt de speler in de huid van Bill Rizer, en moet je weer eens de wereld redden. In vergelijk met de NES en SNES titels zijn de achtergronden nu in pseudo-3D, maar de actie is strikt 2D. Je loopt met een flink wapenarsenaal door een landschap dat wemelt van het vijandige tuig. Alles wat in beeld komt is je vijandig gezind, dus dat betekent dat je een paar flinke blaren op je duim van het schieten kan verwachten.

Onderweg kan je uiteraard weer allerhande items oppikken, zoals nieuwe wapens, energie, je kent het wel. Na een geslaagd level volgt uiteraard een ‘stage boss’, en zodra die verslagen is komt er een nieuw level waarin je er weer flink op los kan schieten. Misschien is de gameplay niet een toonbeeld van variatie en originaliteit, maar soms heb ik daar ook totaal geen behoefte aan. Vroeger waren dit soort games geweldig, en waarom nu niet? Is een flinke portie actie tegenwoordig niet meer aan de gamer besteed?

Conclusie
Persoonlijk begon ik het spel eigenlijk steeds leuker te vinden naar mate ik het bleef spelen. Op zijn manier was het toch origineel en gedurfd om een spel met dergelijke ouderwetse gameplay uit te brengen in een tijd dat iedereen next-gen verwacht. Het simplistische van het spel werkt voor mij vandaag de dag heel verfrissend, zeker in vergelijk met al die shooters waar je duizend en één mogelijkheden hebt. Contra is niet alleen voor de retrogamer een aanrader, maar ook voor de huidige gamer die op zoek is naar een spel met flinke actie. Een spel dat je regelmatig nog eens uit de kast haalt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.