Dodge ‘Em (Atari VCS 2600)

Begin jaren ’80 maakte ik kennis met de Atari VCS 2600. Naast Space Invaders en Pac-Man viel mij nog een ander spel op: Dodge ‘Em. De beste games op de Atari werden vaak gemaakt door Activision, en jarenlang dacht ik dat dit een Activision game was, dus ik heb deze titel hoog zitten. Nog niet zolang geleden sloot ik hierover een weddenschap af. Toen bleek dat het een Atari titel was, en niet van Activision, was ik helaas een kratje bier armer. Maar wat maakt deze game de moeite waard?

“Deze auto zal altijd proberen in jouw rijstrook te komen en zo een crash te veroorzaken. Het is dus zaak om de ander te ontwijken.”

Je bestuurt een raceauto in een vierbaans doolhof en je doel is om alle stippen te verzamelen om punten te verdienen en door te gaan naar het volgende Level. Het circuit is opgedeeld in vier hoeken; jouw raceauto moet in de baan blijven waarin hij zich bevindt, behalve wanneer er een onderbreking is in de banen en je een baantje naar boven of beneden kan. Ondertussen probeert een tweede auto die in de tegenovergestelde richting rijdt jou te stoppen. Deze auto zal altijd proberen in jouw rijstrook te komen en zo een crash te veroorzaken. Het is dus zaak om de ander te ontwijken.

Om je te helpen heeft jouw raceauto de mogelijkheid om met hoge of lage snelheid te rijden. Soms is het goed om snel naar het einde van jouw baan te gaan te gaan en over te switchen naar een andere baan. Op andere momenten kan je beter even inhouden. Je begint het spel met drie raceauto’s en het spel eindigt als alle drie de auto’s zijn gecrasht. Er is ook een spelvariant voor twee spelers beschikbaar waarbij één speler een auto bestuurt die de stippen probeert te verzamelen, en de tweede speler de crashauto bestuurt die probeert de eerste speler te stoppen.

Conclusie:
Dodge ‘em ziet er naar hedendaagse standaard enorm saai uit, maar ook voor een Atari VCS 2600 oogden de graphics ietwat sober. Maar daaronder zit een simpel maar vermakelijk spel waar je je met twee spelers lang mee kan vermaken. Voor één speler is wellicht allemaal wat te simpel en is de uitdaging al snel te klein. Maar met zijn tweeën valt hier genoeg lol uit te halen. Aanrader voor iedereen die even lekker op de Atari wil spelen met een medespeler!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.