De Dertig van Dennis: RoboWarrior (NES)

Je zult het niet geloven, maar ik vond twee NES games in een kringloopwinkel. Anno 2021: het kan dus nog steeds. De eerlijkheid gebied me wel te vertellen dat dit de eerste keer was in alle jaren dat ik verzamel. De ene game was Duckhunt, mij en een ieder wel bekend. De ander was RoboWarrior, uitgebracht door Jaleco. Nog nooit eerder gezien of van gehoord. Maar daar gaan we nu meteen verandering in brengen!

“Ik moet bekennen dat ik in het eerste half uur dat ik deze game speel niet in staat ben geweest het eerste level uit te spelen.”

RoboWarrior staat in Japan bekend als Bomber King. Als je de game op start met deze titel in gedachten is de vergelijking met Bomberman al snel gemaakt. En als je dan ook nog eens weet dat Hudson Soft beide games heeft gemaakt lijkt de game een heuse Bomberman spin off. Dit is echter niet zo, want hoewel er duidelijk Bomberman-invloeden zichtbaar zijn, spelen de games toch wezenlijk anders. RoboWarrior is een action puzzle game. Er is voldoende actie, maar je moet ook echt nadenken. En de game is zeker niet makkelijk! De game speelt zich af op een tot voor kort vreedzame planeet: Altile. Helaas heeft het keizerrijk Xantho andere plannen met deze wereld. Plannen die uiteraard een stuk minder vreedzaam zijn. Dat kunnen we natuurlijk niet laten gebeuren! Dus word jij, een cyborg genaamd ZED, naar de planeet gestuurd om de boel te redden.

Als je start, dropt een spaceship je op een top-down wereld. Je pakt wat power ups en dan begint het! Je loopt een wereld in met aardig wat vijanden. En veel bomen. Er is uiteraard geen directe weg naar het vervolg. Om verder te geraken moet je niet alleen de nodige vijanden uitschakelen, maar vooral ook de nodige bomen uit de weg opblazen. Je krijgt aan het begin 20 bommen mee. Maar net als in Bomberman zijn er overal power ups te vinden. Ze geven je extra health of extra tijd. Maar vooral ook verschillende wapens. Jouw standaard bom heeft maar een klein bereik. Gelukkig is er ook een wapen dat een hele rij voor je kan opruimen! Het leren kennen van alle mogelijkheden is enorm belangrijk in deze game. De vijanden zijn divers en talrijk. Dit maakt het spel voor mij wat moeilijk. Je moet goed opletten wat je doet (voor je jezelf opblaast…) en de vijanden zijn een constante afleiding. Ik moet bekennen dat ik in het eerste half uur dat ik deze game speel niet in staat ben geweest het eerste level uit te spelen. En dan te bedenken dat Google mij vertelt dat er maar liefst 27 levels zijn!

Even wat spieken op YouTube leert mij dat er verschillende thema’s voor de levels zijn. Je blaast niet alleen bomen op, maar ook muren en rotsen. Er zijn levels waar je op zoek moet naar sleutels, maar er zijn ook doolhoven waarin je op zoek moet naar zwakke plekken in de muren. Ook gaat soms het licht uit en moet je zelf een lamp ontsteken. Je zicht is ook met lamp beperkt. Ik merk wel dat door even wat meer informatie op te zoeken mijn enthousiasme voor de game groeit. In dit eerste half uur heb ik matig gepresteerd en ben niet erg ver gekomen. Maar als ik een beetje meer zie wat er allemaal nog gaat komen, motiveert dit mij zeker om de game vaker op te pakken. Dit weegt namelijk op tegen het feit dat ik de game best moeilijk vind. En het zal er waarschijnlijk ook zeker niet makkelijker op worden, mocht het me lukken verder te komen.

Conclusie:

Toch verdiend deze game meer speeltijd. De graphics zijn erg goed voor de NES. De soundtrack is op zich prima, maar wordt wel aardig verstoort door de vele in-game geluiden. De controls zijn prima. De gameplay is uitdagend, maar zit wél goed in elkaar. De afwisseling in de game is groot en daardoor zal het nooit saai worden. Ik zal de game zeker nog vaker spelen, al verwacht ik niet met mijn skills de game ooit uit te kunnen spelen!

*: Dit waren de zwaarste 30 minuten van mijn leven, voor deze game is het game over.
**: Prima 30 minuten, maar daar zal het waarschijnlijk ook bij blijven.
***: Die 30 minuten zijn me goed bevallen, dat worden er nog wel meer.
****: Die 30 minuten vlogen voorbij, dit is een aanrader!
*****: Ik kon niet meer stoppen, die 30 minuten worden binnen no time 30 uur!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.