Final Fight: One

Eind jaren 80 waren side-scrolling beat ‘m up spelletjes erg populair in de speelhallen. Je koos een mannetje, en mepte vervolgens een paar levels lang boeventuig tot pulp. Omdat zo’n beetje alles gerecycled werd op de GBA besloot Ubi Soft in 2001 dit werkje nog even snel op de markt te brengen. Ik was nooit een enorme fan van deze serie, maar misschien kan een portable versie me van gedachten doen veranderen. Het blijft tenslotte een Capcom product.

“En zo gaat het maar door. Meppen, meppen en nog eens meppen. Eindbaas. Meer meppen, eindbaas, nog wat meppen.”

FF: ONE biedt de keuze aan drie vechters. Na het uitgekauwde verhaaltje over straatbendes die de stad onveilig maakten ging mijn mannetje aan de slag. In een typische afbraakbuurt gaat een grote schurk met een meisje (de dochter van ex worstelaar en nieuwe Burgemeester Mike Haggar) aan de haal. In no time schop ik wat mannetjes die met een koddige schreeuw tegen het asfalt vallen. Dan komt er zo’n typische stage boss, en als die verslagen is doen we nog maar een leveltje. De controls zijn erg houterig, en staan een fijne gameplay danig in de weg.

En zo gaat het maar door. Meppen, meppen en nog eens meppen. Eindbaas. Meer meppen, eindbaas, nog wat meppen. Heb je niks met Beat ‘m ups, loop hier dan met een grote boog omheen. Wat me vooral opvalt is dat Capcom nergens gebruik lijkt te willen maken van de mogelijkheden van de Advance. Qua gameplay is er niets toegevoegd aan de bekende formule. Puristen zullen dit wellicht prima vinden, maar ik merkte al snel dat ik me zat te vervelen. Iets dat ik met een vergelijkbare klassiekers in het genre minder heb.

Conclusie
Voor dit gebrek aan fantasie durfden de mensen bij Ubi Soft destijds gewoon een kleine vijftig euro te vragen! Op de kleuren na zou dit spel prima op de klassieke Game Boy hebben gepast, maar de Advance is toch echt toch meer in staat. Wil je per se een side-scrolling beat ‘m up spelen, haal dan nog eens je Mega Drive uit de kast en speel gewoon Streets of Rage. Laat dit wanproduct maar lekker in de tweedehands winkel of op de rommelmarkt liggen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.