Onder een Vergrootglas: Batman Returns

In deze nieuwe rubriek bespreek ik van tijd tot tijd games of gametitels die voor verschillende systemen uitkwamen. Vaak vergelijk ik dezelfde game op verschillende systemen. Maar met deze titel is het gelijk al een beetje anders: Batman Returns had op de meeste systemen vooral de titel gemeen, maar de games waren behoorlijk verschillend qua inhoud. Welk systeem heeft onze voorkeur?

Amiga
De Amiga versie van deze game is een Beat ‘m up met platformelementen. Logisch, want de licentie leent zich er prima voor. Wat opvalt zijn de kleine sprites. Batman is een smal klein mannetje en zijn tegenstanders zien er ook niet al te indrukwekkend uit. De achtergronden zijn saai en inspiratieloos. De Amiga was sowieso tot meer instaat. Destijds was de game niet al te duur, maar dat is geen excuus. Deze versie kan je beter op de plank laten liggen.

Atari Lynx
De Lynx was voor zijn tijd een indrukwekkende handheld, en grafisch stelt deze game niet teleur. Het was toen ik mijn Lynx aanschafte ook nog eens de pack-in game. Hoewel het idee vrij simpel is (knokken en nog eens knokken met hier en daar wat springwerk) blijkt de game alles behalve simpel. De game is zelfs zo moeilijk dat alleen de meest geduldige knokkers onder ons het einde zullen halen. Als 14 jarige beet ik mijn tanden erop stuk. Als grafische showcase voor het systeem heel aardig, maar veel te moeilijk.

Atari Lynx versie

DOS
Voor de PC kwam men met een geheel ander spelidee: een soort adventure met vechtelementen. Qua beeld ziet het er goed uit, de Batcave en Gotham zijn goed naar de game overgezet. Jammer dat de muziek zich vaak niet aanpast als je ineens moet knokken. De animatie waarin Batman in de Batmobile naar de actie snelt verhoogt het gevoel dat je meegenomen wordt in de film. Helaas blijken de puzzels niet meer dan het verzamelen van objecten, en hebben de vechtgedeeltes verder weinig echte invloed. Een interessant idee, maar middelmatige uitvoering.

NES
De NES versie is weer een recht voor zijn raap Beat ‘m Up. De muziek heeft weinig gemeen met het sfeertje van de film. Side Scrolling Beat ‘m Ups in de 80’s en 90’s hadden vaak hetzelfde probleem: veel herhaling qua tegenstanders. Ook nu heb ik het gevoel honderden keren dezelfde ventjes in elkaar te meppen, en er zijn momenten dat dit een beetje als werk aanvoelt. De levels waar je met de de Batmobile en een bootje een soort shoot ‘m up deel afwerkt zorgen voor wat variatie. Maar in vergelijk met Konami’s Turtles II valt het allemaal wat tegen.

Sega Mega-CD versie

SNES
Dit lijkt er meer op. Ook op de Super Nintendo krijgen we de nodige levels knokken voor de kiezen: maar de actie is energiek, de muziek past niet alleen bij de film, het zweept je hier en daar ook op. De Sprites zijn uiteraard groter dan op de NES, Batman ziet er prima uit. Het level in de Batmobile is ook hier een welkome afwisseling, en destijds zag het er grafisch geweldig uit. De  grafische details die je hier en daar tegenkomt zorgen ervoor dat je echt het gevoel hebt in de wereld van de film rond te lopen. De achtergronden verhogen de sfeer. Voor de SNES bezitter een prima Batman game.

Sega Mega Drive
De sfeer van de film komt ook in de SEGA versie goed naar voren. Qua graphics ziet de game er adequaat uit, het gotische Tim Burton sfeertje zit er lekker in. Anders dan de SNES versie krijgen we hier behalve vechten ook de nodige platformactie voor de kiezen. Het was even wennen om met je Batrangs en Batrope om te leren gaan, maar als je dat eenmaal door hebt, dan is het best een aardige game. Maar als SEGA fanboy moet ik toegeven dat de SNES actie wat energieker aanvoelde.

SEGA Mega-CD
Het dramatische begin waarin we de sneeuwkoningin naar haar noodlottige einde zien vallen is fantastisch. Verder is dit is in essentie de Mega Drive game, maar dan met wat Mega-CD kunstjes ertegenaan gekwakt. Het geluid kreeg een behoorlijke boost. Ook hier racelevels zoals op de SNES, maar dan met toffe muziek en net iets meer smooth. De “gij zult niet doden” instelling van Batman neemt deze game wel met een korreltje zout. Alleen al om de Batmobile levels moet je deze game eens uitproberen. Voor de Sega bezitter was dit wellicht de beste optie, als je natuurlijk in het bezit was van de CD add-on.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.