Buffy the Vampire Slayer (XBox)

Begin jaren 90 was er een ontzettend slechte ‘horror comedy‘ met zó’n stom verhaal dat het eigenlijk nog leuk was ook. In deze film spietste een blond meisje (Swanson) er op los en was onze eigen Rutger Hauer te bewonderen als vampier. Die film is men tegenwoordig zo goed als vergeten, maar de gelijknamige TV serie niet. De avonturen van Buffy en haar ‘Scooby gang‘ werden door miljoenen kids over de hele wereld bekeken, en Sarah Michelle Gellar was prominent aanwezig in menig jongenskamer (als poster aan de muur natuurlijk).

Oh Buffy, DO pay attention, this is serious.

Helaas is de serie tegenwoordig wat negatiever in het nieuws. Show Runner en bedenker Joss Whedon ligt onder vuur voor laakbaar en agressief gedrag op de set. Acteurs uit zijn recentere werk, maar ook uit de Buffy serie zijn inmiddels naar voren gekomen met kritiek op Whedon. Misstanden moeten zeker aangekaart worden, maar het deed me wel een beetje met gemengde gevoelens op de Tv-serie terugkijken. Buffy was een flink onderdeel van mijn studententijd. Het was doordeweeks op een ideaal moment op TV om met het bord op schoot het verstand even op nul te zetten.

En toen was er dus in 2002 het computerspel. Ik heb ‘m er deze week weer eens bij gepakt. Ik kon me er namelijk weinig meer van herinneren. Was het leuk? Geen flauw idee, op zich al een slecht teken. De doos schreeuwt me trots toe dat dit spel alleen op de Xbox te spelen valt. Dat was natuurlijk ook een manier om de concurrentie uit te schakelen. In het spel bestuurt de speler Buffy, die er wel uit ziet als SM Gellar, maar haar stem is door iemand anders ingesproken. Kennelijk was de licentie voor de naam van Buffy al duur genoeg. De gameplay is an sich niet bijster origineel. Net als Lara Croft moet Buffy in een fraaie 3D omgeving wat opdrachtjes vervullen, een vampiertje slachten en enkele verborgen dingen ontdekken.

Qua graphics ziet Buffy er naar XBox normen prima uit. De sfeer uit de tv-serie komt zeker goed tot zijn recht. Het spel kent een soort van tutorial level waarin Buffy’s mentor (Giles de Watcher) via kleine opdrachten de besturing van het spel uitlegt. Al spelende leer je hoe Buffy bepaalde handelingen kan uitvoeren zoals het spiesen van gedrochten en het schieten met een kruisboog. Dit alles gaat gepaard met de gebruikelijke Buffy humor. (can I have cookie? Oh Buffy, DO pay attention, this is serious.)

De besturing van Buffy is vrij simpel, en dat, in combinatie met de puike graphics, had een absoluut topspel kunnen opleveren. Helaas gaat dit spel gebukt onder het zelfde euvel als vele andere 3D action adventures uit die tijd. De camera heeft af en toe een aparte manier van meedraaien. Als Buffy frontaal wordt aan gevallen zie je soms de tegenstander niet omdat de camera weer eens verkeerd staat. Als dit zo nu en dan eens gebeurde… Maar helaas blijkt dit meer regel dan uitzondering. Verder is de gameplay weinig vernieuwend, en omdat het vooral slachten en weinig puzzelen is raak je toch na een tijdje ietwat verveeld.

Conclusie
Al met al is het behoorlijk moeilijk om een gedegen conclusie te vellen over dit product. Buffy fans zullen veel plezier aan dit spel kunnen beleven, op Buffy na redelijk wat originele stemmen uit de tv serie in het spel aanwezig. De doorgewinterde gamer heeft het waarschijnlijk allemaal al eens eerder gezien. Ben je echter een fan van dit genre of een XBox verzamelaar, dan is Buffy toch een titel om eens naar te kijken, al is het alleen maar om de prachtige graphics.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.