Footballer of the Year (MSX)

Voetbalgames midden jaren ’80 waren qua mogelijkheden nog vrij beperkt. Meestal kon je alleen een potje spelen tegen een ander team, als je mazzel had was er een soort van toernooiopzet. Ik had inmiddels een redelijke belangstelling voor voetbalmanagement-games. Maar een spel waarbij je een heuse spelerscarrière van de grond moet krijgen, dat had ik nog niet gezien.

“Ik fantaseerde tijdens het spelen er zelf bij hoe de fans van Leyton Orient hoopten dat ik de club trouw zou blijven terwijl ik een aanbod van Arsenal overwoog.”

Bij Footballer of the Year begin je aan een carrière als spits bij een vierde divisie team. Het ultieme doel is ooit voetballer van het jaar te worden. Je begint met een klein salaris, en dat gebruik je om goalcards te kopen. Deze cards zet je in voor elke wedstrijd en staan voor doelpogingen. In elke wedstrijd kunnen er maximaal drie worden gespeeld, waardoor het scoren van een heuse hattrick mogelijk is.Hoe meer je scoort hoe interessanter je gaat worden voor de grote clubs. Blijf je jouw club trouw, of durf je het aan een transfer te maken naar een groter team?

De actie bestaat uit een schot op doel of een strafschop. Als je de kans hebt om op doel te schieten, heb je de bal aan je voeten en kun je naar links of rechts bewegen voordat je schiet. Er komen verdedigers op je af, dus je moet zo snel mogelijk bewegen en schieten, in de hoop dat het schot niet wordt geblokkeerd of gered door de keeper. Bij eens strafschop probeer je de bal uiteraard langs de keeper te jagen. Als je niet genoeg goals meepikt kan je je plek in de basis verliezen. Verder kan je met voetbaltrivia ook extra inkomsten en goalcards verdienen.

Conclusie
Het idee dat je je in de kijker kan spelen bij de grote clubs en zelfs het nationale elftal sprak me aan. Tegenwoordig zijn carrièremodes vrij normaal in spellen als Football Manager, FIFA en New Star Soccer, maar destijds was het iets nieuws. Ik fantaseerde tijdens het spelen er zelf bij hoe de fans van Leyton Orient hoopten dat ik de club trouw zou blijven terwijl ik een aanbod van Arsenal overwoog. Hoewel de gameplay redelijk repetitief blijft zorgde mijn fantasie ervoor dat ik hier letterlijk uren mee kon spelen. Voor de retrogamer die van voetbal games houdt en iets aparts wil uitproberen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.