Carcassonne (PC)

Het populaire bordspel Carcassonne werd destijds door Koch Media naar het beeldscherm gebracht. Doordat internet begin deze eeuw snel aan populariteit won leek het een mooie manier om spelers met elkaar te verbinden. Dit gebeurde eerder ook al met Catan. Je zit immers niet vast aan een groep mensen om mee af te spreken, maar kan nu ook het internet op en daar je tegenstanders vinden. Maar de echte vraag blijft altijd: heeft het spel op de pc nog dezelfde charme als het bordspel zelf?

“Hoewel het er mooi uitziet mis je hier toch een beetje het gezellige geklets met je tegenstanders.”

De doos met het spel wordt uitgepakt en blij verrast vinden we daar de uitbreidingsset “de rivier“, een extraatje voor bij het echte bordspel (er wordt dus niet alleen gedacht aan de verknochte pc-spelers). De grap achter deze uitbreiding zit hem in de codes die op de achterkant van de kaarten zijn gedrukt. Deze zijn af en toe nodig om aan het spel te kunnen beginnen. Aha, er werd dus meteen al rekening mee gehouden dat het spel gekopieerd kan worden, en dat wordt iets lastiger zodra er codes nodig zijn.

Maar goed, nu over het spel zelf. Het spelidee is hetzelfde als bij het bordspel (zie deze review van het bordspel Carcassonne voor uitgebreide uitleg). Het grote voordeel op de pc is dat je nu niet zelf de puntentelling hoeft bij te houden, dat doet de computer lekker voor jou. Het ziet er verder goed uit, en qua uiterlijk is er ook niets veranderd dan wat de spelers van het bordspel gewend zijn. So far so good, zou ik zeggen. Alhoewel, niets veranderd…je kunt het perspectief waaruit je het bordspel bekijkt aanpassen en daarnaast kun je de houten speelfiguren voor echte figuren vervangen. Het is maar net wat het oog zoekt.

Bij aanvang van het eerste spel maak je voor jezelf een profiel aan. Deze heeft een waarde van 1000 punten. En naar gelang je het spel speelt en wint kun je meer punten verdienen en kom je hoger op de ranglijst. Maar zodra je verliest kan het ook hard naar beneden gaan. Dit kan voor sommige spelers een motivatie zijn om het spel veel te spelen en zo dus door te groeien naar een hogere plaats. De computergestuurde medespelers hebben elk ook een profiel met de daarbij behorende waarde.

Conclusie
Zoals eerder gezegd is het grote voordeel van het vertalen van een bordspel naar de pc dat je in deze tijd de mogelijkheid hebt om het op het internet tegen elkaar te spelen. Dit is dan ook het enige echte voordeel van Carcassonne voor de pc. Hoewel het er mooi uitziet mis je hier toch een beetje het gezellige geklets met je tegenstanders. Aan de andere kant is het wel een mooie leerschool om het spel onder de knie te krijgen. En voor ieder die de uitbreiding “de rivier” nog niet heeft, is het spel een mooie uitkomst (heb je én de uitbreiding én kun je op de pc aan de slag). Voor de meeste spelers zal dit spel een middenmoter blijven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.