Evercade 2: Namco Museum Collection 1

De tweede cartridge uitgebracht voor de Evercade, is Namco Museum Collection 1. Nu is het Namco Museum op meerdere consoles geopend, dus daar zijn we wel mee bekend. De meeste games zijn dan ook op zich geen verrassing, maar voor de Evercade desondanks waardevolle toevoegingen.

“Met de Namco Collection 1 haal je een grote bak kwaliteit in huis.”

Ook voor deze tweede cartridge is weer aan alles gedacht. Hetzelfde kleine verzorgde doosje, vanzelfsprekend met manual. De manual toont weer screenshots van de games op de cartridge en wat aanvullende informatie. Het is heerlijk om deze gewoon even rustig door te nemen. De Namco familie heeft natuurlijk een paar grote namen in de gelederen. Met titels als Pac-Man en Dig Dug hebben ze games die iedereen kent en vrijwel iedereen leuk vindt om te spelen. Dat zullen ze zich bij Blaze ook gerealiseerd hebben, want je vindt deze Namco cartridge zowel in de Evercade Premium Pack, als in de Starter Pack. In deze laatste pack is de cartridge de enige die je bij de handheld krijgt. Dat onderstreept hoe belangrijk hij is.

Op de cartridge vind je in totaal elf games. Met als boegbeeld Pac-Man, onze gele vriend wiens leven bestaat uit het ontwijken van spookjes en het eten van ‘dots’. Navigerend door het kenmerkende doolhof probeer je zoveel mogelijk punten te scoren om een mooie high score achter te laten. Dig Dug is natuurlijk een ster van de oude arcades. Je moet niet te lang nadenken over wat je aan het doen bent, want als ik zeg dat je je vijanden moet opblazen, bedoel ik dat letterlijk. Dus niet met explosieven, maar met… lucht! Pac-Man en Dig Dug zijn beide games die hoog op mijn lijstje staan als het gaat om mijn favoriete games aller tijden. Deze twee games alleen al maken dit dan ook één van mijn favoriete cartridges!

Maar er is natuurlijk meer. Zoals de bekende space shooter Galaxian. Deze op Space Invaders gebaseerde shooter gooide in 1979 hoge ogen in de arcades en werd daarna naar vrijwel elk systeem geport. Misschien wat primitiever dan Galaga, maar voor die hard fans is Galaxian de moeilijkste en dus de uitdagendste van de twee. Net als bij Space Invaders moet je het scherm ontdoen van de aliens, alleen zijn deze aliens een stuk geavanceerder. Ze breken uit de vaste formatie om je aan te vallen. Toffe game, ook weer ideaal voor het behalen van high scores.

Een andere game, wellicht wat minder bekend, is Mappy. Je vindt Mappy en de opvolger Mappy Kids op de cartridge. Mappy is van oorsprong een Japanse game en heeft een muis in de hoofdrol. Uiteraard zijn katten de te verwachten boosdoeners. Het is een platformer. De levels spelen zich af in het huis van de katten. De gimmick in deze game zijn de trampolines tussen de verdiepingen. Ze sturen je omhoog en geven je daarmee toegang tot elk gewenst etage. Bijkomend voordeel is dat de katten je onderweg op de trampoline niet kunnen vangen. Dat is maar goed ook, want ze komen in een rap tempo op je af. Het is een snelle game, met weinig tijd tot nadenken. Doel is om het level te behalen door alle items te vinden zonder je te laten vangen door de katten.

In Mappy Kids speel je niet meer met Mappy, maar met zoon Happy. Mappy Kids is wat meer een standaard side scroller vergelijkbaar met, maar lang niet zo goed, Mario Bros. Aan het einde van elk level vind je een gok automaat. Hiermee kun je een prijs winnen, mits je de mini game wint die er na komt. En die zijn niet zo makkelijk als de term mini-game suggereert… Het uiteindelijke doel in deze game is om geld te verdienen zodat je alles voor je liefje kunt kopen. Want pas zodra je hebt bewezen dat te kunnen wil ze met je trouwen! Het leuke aan deze game is dat hij alleen in Japan is uitgebracht. Voor zover bij mij bekend is dit de eerste keer dat hij officieel buiten Japan is uitgebracht, inclusief Engelse tekst.

Een andere bekende naam is Xevious, een degelijke shoot ‘em up. Verder nog Battle Cars, een racer waarbij je gewapend met raketten en ander grof geschut probeert als eerste over de finish te komen. Space Luster, een standaard ruimtegevechtssimulator. Metal Marines, een vroege real time strategy game. En Quad Challenge, een eenvoudige racer.

Als laatste wil ik nog even stil staan bij Libble Rabble. Dit een actie/puzzle game. Wat deze game voor zijn tijd uniek maakt is dat het een twin stick game is, nog voor je überhaupt twin sticks tot je beschikking had! Het speelveld is een raster van punten. Je bestuurd twee pijlen, waartussen een lijn bestaat. Je bestuurd de ene pijl met de d-pad, de andere pijl met de overige knoppen (a, b, x en y). Doel is om de ‘Mushlins’, de vijanden in deze game, binnen je twee lijnen te vangen. Elke lijn heeft een pijl aan het einde. Je stuurt deze pijlen om de punten in het raster heen, en uiteindelijk kom je met de pijlen weer bij elkaar om een vlak dicht te maken. Naast dat je de Mushlins zo kunt vangen, kun je zo ook schatten vrij spelen. De gameplay is zeer origineel, al heeft wel wat raakvlakken met het spel Qix. Dit speelt echter geheel anders. Doordat je de twee pijlen tegelijkertijd moet besturen is de game meer dan uitdagend. Uiteindelijk werk je ook nog eens met een tijdslimiet. Als je een keer eens wat anders wilt proberen, is dit zeker een aanrader!

Conclusie:
Met de Namco Collection 1 haal je een grote bak kwaliteit in huis. Veel bekende games, maar toch ook wat leuke verrassingen. Er zit in ieder geval geen enkele slechte game tussen. En dat is knap voor een verzamel-cartridge. Alle games zijn 8 of 16 bit en ook vandaag de dag prima speelbaar. Door de bekende namen en de originele aanvullingen is dit een logische keuze om als pack-in game mee te leveren met de handheld. Je hoeft dus nooit over deze cartridge te twijfelen, want koop je een Evercade, dan krijg je deze cartridge er automatisch bij. En terecht, want het is één van de beste cartridges die er is voor het systeem!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.