Onder een Vergrootglas: Elvira II: The Jaws of Cerberus

Toen ik de eerste edities van Hoog Spel kocht was ik nog een Commodore 64 bezitter. En hoewel er op de voorkant stond dat er ook games voor dat systeem besproken werden viel dat in de praktijk tegen. Mooie screenshots van de nieuwste PC en Amiga games lieten me pijnlijk duidelijk zien dat de tijden van de C64 voorbij waren. Op de achterpagina viel een glanzende advertentie van Elvira me op. Een grafisch adventure dat er gaaf uit zag, en ook voor mijn systeem uitkwam! We zetten hier de verschillende versies op een rijtje.

DOS – 1991
Dit tweede deel van de Elvira serie kwam als eerste uit op de PC. Na een DOS versie zou ook nog een windows en Linux versie volgen. Wie is Elvira? Ze was is de jaren ’80 bekend als Elvira, Mistress of the Dark, een horror hostess die allerhande B-films presenteerde en een sexy punk horror uitstraling cultiveerde. Een monster genaamd Cerberus heeft haar ontvoerd, en het is aan de speler om haar te redden. In dit RPG/adventure stel je zelf een karakter samen met de nodige statistieken zoals kracht en intelligentie. Qua smerige beelden valt er genoeg te beleven, maar de game was aanvankelijk een slow-burn. Zit je er eenmaal in, dan laat het je niet meer los!

Amiga – 1992
De Amiga stond bij mij destijds te boek als grafisch een geweldig systeem. Maar ook qua geluid is er ten opzichte van de PC één en ander beter. Het laadsysteem is echter verre van ideaal. Vele malen moest ik de diskette vervangen of zat ik weer te wachten op het volgende deel van het spel. Natuurlijk, ik groeide op in een tijd dat we soms vijf minuten moesten wachten omdat een game op een cassettebandje stond, maar ook dit is niet ideaal. Kan je je daaroverheen zetten, dan wint deze versie net van de DOS versie.

Atari ST versie

Atari ST – 1992
Vergelijkbaar met de Amiga versie, al kwamen de kleuren iets fletser op me over. Toch is het knap wat de makers uit de Atari ST weten te persen. Dit was destijds de eerste versie die ik van deze game speelde, en het motiveerde me om toch de Commodore 64 versie een kans te geven. Ik was destijds diep onder de indruk van de graphics, en daardoor vergat ik even dat ik weinig ervaring met RPG of Adventure games had. Verzamel je tegenwoordig nog games voor dit systeem, dan mag je ‘m zeker toevoegen.

Commodore 64  – 1992
Uiteindelijk deze game dus toch maar gekocht. Mijn ervaring met grotere titels die ook op de Commodore uitkwamen was niet best, je kreeg altijd te maken met een afgezwakte versie. En natuurlijk heeft met grafisch een flinke aderlating moeten doen. Toch hebben de makers van Horror Soft en Flair Soft een juweeltje weten af te leveren. Waar modernere games zoals Street Fighter II pijnlijk duidelijk niet meer mogelijk waren op een C64 straalt Elvira van het scherm. Één van de mooiste games op dit systeem. Destijds kocht ik de game voor veertig gulden, en ik ben tot op de dag van vandaag tevreden over die uitgave.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.