Murder on the Zinderneuf (C64)

Als kind was ik vroeger behoorlijk fan van moordmysteries. Ik keek graag naar Tv-programma’s als Moordspel, en las ook detectiveverhalen zoals Sherlock Holmes. Agatha Christie was natuurlijk de koningin van het genre. Het lijkt er op dat de makers van Murder on the Zinderneuf zich flink door haar hebben laten inspireren. Een heuse puzzel adventure op de Commodore 64! Daar kon ik alleen maar blij van worden.

“Één van de betere games op de Commodore 64, en dat zeg ik niet snel!”

We schrijven 1936. Je bent een passagier op het luxe luchtschip Zinderneuf en er is zojuist een moord gepleegd. Als enige detective aan boord van het schip is het jouw taak om te ontdekken wie de moordenaar is voordat je landt. Aan het begin van het spel kan je kiezen uit acht verschillende detectives: privédetective Harry Hacksaw (gebaseerd op Dirty Harry), Franse politie-inspecteur Emile Klutzeau (gebaseerd op Inspector Clouseau), amateurspeurder Agatha Marbles (gebaseerd op Miss Marple), Duits-Britse detective Humbolt Hause (gebaseerd op Sherlock Holmes), NYPD-luitenant Cincinnato (gebaseerd op Columbo), mysterieuze avonturier Charity Flaire (gebaseerd op Modesty Blaise), Zwitserse detective Achille Merlot (gebaseerd op Hercule Poirot) en gentleman-dief Jethro Knight (gebaseerd op Simon Templar). Elke keer dat je speelt zijn de moordenaar, zijn/haar motief en de verschillende aanwijzingen anders.

Het spel wordt gespeeld vanuit een bovenaanzicht van de Zinderneuf. Om de zaak op te lossen moet je voldoende bewijs vinden om de juiste persoon te beschuldigen. Aanwijzingen kunnen worden gevonden door de verschillende kamers te doorzoeken, maar ook door de vijftien passagiers aan boord te ondervragen. Als je een passagier tegenkomt kan je ze ondervragen door beleefd, krachtig, naïef te zijn of welke benadering je ook passend vindt om de informatie uit mensen te peuteren. Je kunt zelfs passagiers compleet negeren, maar als je iemand negeert kan het zijn dat ze je later niet willen helpen. Het doel is dus om genoeg bewijs te verzamelen en de killer te ontmaskeren voor de tijd er op zit.

Conclusie:
Ik had destijds meer dan genoeg schiet, voetbal en racespelletjes op mijn Commodore. Maar qua adventures en puzzelen bleef het een beetje behelpen. Met deze titel werd dat gemis echter enorm goed gemaakt. Ken je deze game nog niet, dan is er na het lezen van deze recensie geen excuus meer! Ga snel aan boord van de Zinderneuf en laat je meevoeren in de grandeur en het intrige. Één van de betere games op de Commodore 64, en dat zeg ik niet snel!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.