Trackmania (PC)

Lang geleden was er Stunts, een game waarbij je je eigen baan kon bouwen en die vervolgens uitproberen met je raceauto. In die tijd bestonden baan en auto nog uit een aantal vlakken die bijna op twee handen te tellen waren. Met TrackMania “the track building game” dacht ik aan een iets modernere variant van Stunts te beginnen, ook al is deze game ook alweer 18 jaar oud.

“De besturing is zo dat je deze meteen onder de knie hebt, maar dat je wel je best moet doen om een zo goed mogelijke tijd neer te zetten.”

De nadruk ligt bij TrackMania op twee spelelementen, namelijk puzzelen en racen. Dit gaat als volgt in z’n werk: je ziet de start van een baan, de finish en eventueel nog wat checkpoints, deze staan vast en kunnen dus niet verplaatst of gedraaid worden. Het is dan aan de speler om met een beperkt aantal wegen (rechte, schuine, ronde etc.) een zo snel mogelijke baan te maken. Als je deze baan af hebt kan je racen en gaat het erom een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. Dit klinkt heel makkelijk, maar valt soms heel erg tegen, omdat de meest voor de hand liggende route vaak niet de snelste is. Het kost je vaak vrij veel gepuzzel voordat je de ideale route hebt gevonden.

Het is bij het racen uiteraard de bedoeling een zo snel mogelijke tijd neer te zetten, maar dit is niet alles. Je kan gouden, zilveren en bronzen medailles behalen, elk medaille heeft zijn eigen richttijd die je moet verbreken. Nieuwe puzzels unlock je door een bronzen medaille te behalen. Deze zijn meestal wel te behalen door de simpelste route te rijden. Doordat je alleen maar een bronzen medaille hoeft te behalen om verder te komen in het spel, kom je nooit echt vast te zitten. Natuurlijk wil de echte gamer overal goud halen en dat is nog een behoorlijke uitdaging, zowel voor je puzzel- als racevaardigheden.

De puzzelsecties besturen in principe prima, je kan kiezen het volledig met het toetsenbord te doen, of met de navigatiebalk aan de linkerkant van je scherm. Toch had ik liever gezien dat er een soort Sim City-besturing was geweest; dat je dus een weg kan maken door op de kaart te klikken en deze door te trekken, objecten kan draaien met de rechtermuisknop en hoogte veranderen met het scrollwiel. In plaats daarvan ben je volledig afhankelijk van de knoppen in de navigatiebalk, dit werkt wel goed, maar een stuk langzamer dan mogelijk was geweest. De racesecties besturen prima. Verwacht echter geen diepgaande gameplay met powerdriften en burnouts, maar een betrekkelijk eenvoudige besturing. De besturing is zo dat je deze meteen onder de knie hebt, maar dat je wel je best moet doen om een zo goed mogelijke tijd neer te zetten. Voor een game als deze is dat prima.

Naast de Puzzleoptie kan je ook kiezen voor Race, oftewel, geen gepuzzel alleen racen. De gameplay van TrackMania biedt echter niet genoeg diepgang om als racespel op zichzelf te kunnen staan. Het racen is leuk, maar niet voor lang, het is echt de combinatie van racen en puzzelen waar deze game het van moet hebben. Je kon destijds ook online, en ook daar draait het puur om het racen, nu heb je tegenstanders waardoor het allemaal iets interessanter wordt, maar ook daar is de houdbaarheid beperkt. Voor de knutselaars onder ons is er dan nog de optie om zelf een challenge te maken en te spelen. De bouwmaterialen voor zo’n challenge moet je kopen in de Shop met punten die je verdient in de Puzzle- en Racemodes.

Graphics zijn in een spel als deze niet zo heel erg interessant. Ze stellen dan ook niet zo heel veel voor, de game was voor 2004 absoluut niet lelijk, maar had grafisch enkele jaren geleden eerder uit kunnen komen. Dit had destijds natuurlijk als voordeel dat deze game ook op de wat oudere pc’s prima draaide. Het grootste minpunt van TrackMania zit hem in het geluid. Van geluidseffecten is er nauwelijks sprake en de muziek is erg slecht. Het duurt niet lang voordat je de muziek uitzet en de radio aan.

Conclusie:
Hardcore gamers zullen TrackMania geen leuke game vinden, maar zij zijn denk ik ook niet de beoogde doelgroep. Ik denk echter dat er ook veel mensen zijn die af en toe graag even een spelletje tussendoor spelen, mensen die wel houden van een puzzeltje en behoefte hebben aan spellen die direct te spelen zijn zonder dat je een tutorial van een half uur moet doorwerken. Voor deze mensen is TrackMania een prima, behoorlijk verslavende en uitdagende game waar je nog wel een paar uurtjes zoet mee bent.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.