Barnstorming (Atari VCS 2600)

Sommige uitgevers staan er om bekend dat ze het uiterste uit een systeem wisten te halen. Zodra je op de MSX een Konami game in handen kreeg wist je dat je iets goeds in handen had. Op de Atari was dat ontegenzeggelijk Activision. Deze uitgever is verantwoordelijk voor vele klassiekers op dit systeem. Barnstorming is ook zo’n titel die bij veel Atari kenners wel een belletje doet rinkelen.

“Ik kon destijds echt mijn tanden zetten in een titel als deze.”

In Barnstorming ben je waaghals en piloot van een tweedekker. Het spel trekt horizontaal scrollend aan je voorbij. Je doel is om in de kortst mogelijke tijd door een bepaald aantal schuren te vliegen. Er zullen verschillende obstakels op je pad verschijnen, waaronder zwermen ganzen, windmolens en windwijzers. Als je tegen een van deze botst, verlies je snelheid, en dat heeft invloed op je finishtijd. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden waarbij je door 10 tot 25 schuren moet vliegen.

Ik kijk af en toe naar oude games op youtube, en het valt me op hoe makkelijk hedendaagse gamers denigrerend doen over oldies zoals deze. Het feit dat we in de jaren ’80 zoveel lol uit een game als deze konden halen zegt ook wel iets over hoe onschuldig en naïef de wereld van gamen destijds nog was. Tegenwoordig is de keuze reuze en zijn we al snel erg blasé over spelletjes. Barnstorming is heel speelbaar, en al snel merkte ik dat ik mijn tijd steeds weer een beetje probeerde te verbeteren. Ik kon destijds echt mijn tanden zetten in een titel als deze.

Conclusie:
Barnstorming zal (zoals zoveel Atarititels) zeer geen punten scoren op het gebied van geluid. Maar qua beeld ziet het er behoorlijk aardig uit. Het pilootje in het vliegtuig is goed zichtbaar, en er zitten enkele aardige details in de weergave die voor die tijd best bijzonder waren, zeker als je ziet hoe grof Atari graphics in die tijd waren. En echt veel variatie is er verder niet. Jammer dat er geen splitscreen voor twee spelers is, dan was Barnstorming wellicht één van de beste Atari-games ooit geweest. Nu is het een aardige titel waar je af en toe lekker voor gaat zitten om je tijd te verbeteren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.