Star Wars: Knights of the Old Republix (Xbox)

Eind ’90s en begin deze eeuw kwamen er veel games uit over Star Wars universum: Pod-Racer, de Jedi Knight serie en natuurlijk niet te vergeten de X-wing / Tie-fighter serie. Allemaal prima spul wat zich afspeelde in de tijd van episode 1 t/m 6 (de films). KOTOR speelt zich nog veel verder af in het verleden. In deze drukke tijden toen de Jedi Order nog een machtige organisatie was proberen de Sith, gecontroleerd door de dark lord Malak, de macht te grijpen. Aan jou de keus welke kant je kiest: Jedi of Sith.

“Het vechtsysteem heb je zo onder de knie en dit kan zeer verrassende gevechten opleveren.”

KOTOR is de eerste Star Wars RPG, dat betekent dus dobbelstenen, statistieken, skills etc.. Je zult gelukkig geen lamme arm krijgen van het dobbelen want je Xbox doet dit voor jou. Het Star Wars universum is zeer geschikt voor een RPG, Bioware heeft de moeilijke weg gekozen door de RPG te baseren op de oude republiek. In de oude republiek waren er nog veel Jedi’s en Sith en ander tuig en werd er continu oorlog gevoerd. Ver, ver voor meneer Anakin Skywalker (Darth Vader) het levenslicht zag. Het verhaal begint op een ruimteschip wat door de Sith onderhanden wordt genomen en eindigt met een zoektocht naar de Star Forge. Om de Star Forge te bereiken zul je je moeten gaan verdiepen in de RPG skills, overgoten met een Star Warssausje.

Over het visuele gedeelte van KOTOR zul je mij zeker niet horen klagen zeker niet als je de planeten Taris en Tatooine hebt bezocht. Het zag er destijds supertof uit, en ondanks vele rereleases (Switch, Xbox One) blijf ik affectie houden voor de originele graphics. Het ziet er af en toe adembenemend uit. Geen enkele locatie ziet er leeg uit; overal zijn er activiteiten, wandelen er mensen rond etc. Qua muziek en geluid meer van het zelfde; gewoon goed, zeker als je in gevecht gaat met een tegenstander die met een lightsaber vecht. De muziek is goed voor de sfeer, zwelt lekker aan als er weer iets spannends gebeurt en heeft het echte Star Warsdeuntje.

Aangezien KOTOR dus een RPG is heb je dus niet de mogelijkheid om als een gek op je joypad te rammen om je tegenstanders te verbouwen. Aan de hand van dobbelstenen wordt de uitkomst van een ronde bepaald, hoe hoger je level en statistieken hoe sneller, harder en behendiger je vecht. Je kunt je karakters specialiseren in een bepaalde vechttechniek, waar weer speciale aanvallen bij horen. Vechten met zwaarden, lightsabers, pistols, rifles, heavy weapons en natuurlijke het leukste aan Star Wars: the Force. Als je het pad van een Jedi of Sith bewandelt heb je de keuze om problemen goed dan wel kwaad op te lossen. Een nobele oplossing brengt je dichter bij de light side en vice versa voor the dark side. Het vechtsysteem heb je zo onder de knie en dit kan zeer verrassende gevechten opleveren.

Conclusie
Alle verzamelaars van Xbox classic games die maar een beetje RPG of Star Wars fan zijn mogen Knights of the Old Republic niet missen. Kwalitatief is dit een zeer mooi en origineel spel, zeker als je bedenkt dat je dit spel op meerdere manieren kunt voltooien met alle gevolgen van dien. Dit spel is zijn euro’s meer dan de moeite waard. Naast Morrowind de  rpg-titel om aan te schaffen voor de Xbox.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.