NHL Hitz 2003 (PS2, Gamecube, XBox)

IJshockey, ik kan me herinneren dat ik dat ooit een blauwe maandag heb gedaan. Aangezien ik een ontzettend slechte schaatser was mocht ik het doel verdedigen. Daar stond ik dan, op mijn houtjes. Mijn klasgenoten waren knap beroerd, maar als keeper was ik dus echt waardeloos. We verloren kansloos met 15-1 van een ploegje dat luisterde naar de naam “Hunebedjes“. Een illusie armer (10 jaar is een moeilijke leeftijd voor dit soort pijnlijke gebeurtenissen) en een ervaring rijker besloot ik voortaan alleen nog interactief aan ijshockey te doen.

“Echt veel diepgang hebben de wedstrijden echter niet; laat pogingen tot tactiek maar rustig varen.”

Bij NHL denken veel gamers meteen aan de NHL serie van EA sports, en daarom weet ik niet of die titel wel zo handig gekozen is. Met NHL Hitz mikte Midway niet op simulatie, maar meer op het arcade gevoel. Wat NBA Jam TE was voor basketbal, moest Hitz worden voor ijshockey. Daarvoor zijn enkele vereisten nodig: eenvoud, een hoog pick up ’n play gehalte, de immer blijvende drang naar nog een potje en humor. Een arcade game staat of valt met deze factoren.

Qua eenvoud zit het wel goed. Elke ploeg heeft drie spelers en een keeper. De schaatsers gaan soepel over het ijs. Je hebt enkele basisbewegingen en een krachtmeter waardoor je spelers extra sterk kunnen worden (de bliksem schiet dan over de arena). De besturing is simpel onder de knie te krijgen. Echt veel diepgang hebben de wedstrijden echter niet; laat pogingen tot tactiek maar rustig varen. Dit zorgt er wel voor dat nieuwe spelers rustig het tegen ervaren rotten kunnen opnemen, dus met dat hoge pick up ’n play gehalte zit het wel goed.

Het spel ziet er prima uit, en kent genoeg variatie. Naast gewone hockey stadions kun je ook in enkele fun arena’s spelen, zoals een kerkhof, aquarium of het wilde westen. Hierdoor neem je het spel niet echt meer serieus, maar dat is ook een beetje de bedoeling. Naast gewone menselijke tegenstanders kan je ook een potje spelen tegen haaien, aliens en monsters. En als de situatie echt oververhit raakt, laat kan je ook nog een potje vechten in een speciale vecht modus.

Conclusie
NHL Hitz heeft de echte IJshockey fan niet veel te bieden. Die kunnen het maar beter bij NHL van EA Sports houden. Kansloze kneuzen zoals ik kunnen wel prima uit de voeten met NHL Hitz. Het spel is als party game namelijk behoorlijk geschikt. Het is grappig, snel en het is leuk om onder het toeziend oog van je vrienden je tegenstander te molesteren. Of je het spel echter in je eentje vaak zult spelen betwijfel ik.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.