Stunt Car Racer (C64)

De naam Geoff Crammond zal bij de oudere gamer en raceliefhebber wel een lampje doen branden. De man is verantwoordelijk voor de Grand Prix serie, wellicht de beste F1 games van de jaren ’90. Maar daarvoor had hij ook een behoorlijk bekende game op zijn naam staan: Stunt Car Racer (soms ook bekend onder de naam Stunt Track Racer) was volgens Commodore Format en Zapp! een game die Commodore bezitters absoluut niet mochten missen.

“Ik merkte echt dat ik bij elke sprong mezelf ook lichamelijk schrap zette”

In deze game race je tegen een enkele (computer aangestuurde) tegenstander om de eerste plaats op een uniek racecircuit – meters hoog in de lucht… Je begint in de vierde divisie met drie opponenten, die allemaal twee keer tegen elkaar racen. Je moet bovenaan komen om te promoveren naar een hoger level. De race zie je vanachter het stuur, en de baan ziet er door de afgronden waar je elk moment in kan lazeren een stuk smaller uit dan ie in werkelijkheid is. Het is een aparte ervaring dat je je als speler zo druk maakt over het mogelijke onheil dat jouw virtuele wagentje kan overkomen.

Je wagentje springt over afgronden, stijgers en bruggen. Het is vaak zaak dat je genoeg snelheid maakt en of soms juist niet teveel. Timen en inschatten komt in deze game soms heel nauw. De auto heeft de mogelijkheid om een ​​beperkte hoeveelheid turboboost waardoor je op strategische momenten net even dat beetje extra snelheid kan aanspreken. Beschadig uw motor niet te veel; de schade van de ene race neem je soms ook mee naar de andere rondes. Van de baan vallen levert naast schade nog iets veel ergers op: flink tijdverlies.

Conclusie
Wat was dit destijds aanvankelijk een frustrerende game voor me! Ik had echt zin in een potje ongecompliceerd racen, en ik flikkerde om de haverklap van de baan. Het duurde ook heel wat uurtjes voor ik het gevoel had de wagen een beetje te beheersen en mijn tegenstanders te snel af was. Ik denk dat mening gamer er op dat moment het bijltje al bij neer had gegooid. Dat is ook de kracht van deze game: investeer er tijd in, en je krijgt er onverwacht veel diepgang voor terug. Ik merkte echt dat ik bij elke sprong mezelf ook lichamelijk schrap zette. De frame rate is wellicht een beetje traag, maar als je daar eenmaal aan gewend bent is het racen geblazen.

1 Comment

  1. Deze kwam nooit op mijn pad. Het lijkt op een prima variant op Stunts 4D. Een game die ik kapot heb gespeeld.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.