Mijn ultieme jeugdliefde: de Commodore 64

Misschien is de Commodore 64 wel de meest legendarische homecomputer uit de geschiedenis. De C64 was de grote voorloper van de Amiga, en de gedoodverfde concurrent van de ZX Spectrum en MSX. Met zijn talloze games, revolutionaire graphics en programmeermogelijkheden was de C64 zijn tijd ver vooruit toen de computer in 1982 op de markt kwam. Een nostalgisch overzicht.

Dag VIC20
Mijn VIC-20 had het net begeven. Alle kauwgum dat ik had gebruikt om de boel op zijn plek te houden was niet genoeg. Weggooien kon ik niet over mijn hart verkrijgen, dus ging het spul in een doos de zolder op. Het was 1987, en mijn kamer was nu angstig leeg. Daar kwam gelukkig een oplossing voor, via via kreeg mijn vader het voor elkaar dat ik een C64 in bruikleen kreeg. En het belangrijkste: er zat een floppy drive bij! Na jaren van gedoe met bandjes kon ik eindelijk met floppy’s werken.

Into the Eagles Nest
De C64 vergrootte niet alleen mijn programmeermogelijkheden, eindelijk kon ik volwaardige games thuis spelen. Mijn favoriete game werd al snel Into the Eagles Nest. De game liet zich het best omschrijven als een soort 2D voorloper van Wolvenstein 3D, maar dan spannender. Ook was er het grafisch imponerende Defender of the Crown: een tactisch spel dat speelde in de tijd van Robin Hood en Ivanhoe. Defender of the Crown was het eerste tactische spel wat ik met veel plezier gespeeld heb.

Andrew Spencer
Op de C64 ontwikkelde ik een voorliefde voor sportspellen. Waarschijnlijk omdat de C64 de eerste computer was waarop die games er een beetje fatsoenlijk uitzagen. Iedere C64 bezitter kent het voetbal spel van Andrew Spencer nog wel: International Soccer. Ook werd ik helemaal gek van Soccer Boss: een doodeenvoudig management spel, maar wel de championship manager van zijn tijd. Ook de sportspellen van Epyx (summer en winter games) gingen er in als koek. Mijn favoriete sport game werd uiteindelijk Microprose Soccer. Dit voetbalspel heeft me meerdere joysticks gekost, maar veel spelvreugde opgeleverd.

Nostalgische games
Andere games die een nostalgisch traantje zullen ontlokken: Babarian, Street Fighter, Ghosts ’n Goblins, Saboteur en Paperboy. Ook een breinbreker van de eerste orde was het spel Impossible Mission. Elke rechtgeaarde C64 bezitter zal weer even sidderen bij de beroemde woorden: “Another visitor, stay a while… stay Forever!!!“. Een geweldige platformgame waarbij ook de hersenen aan het werk gezet werden. De naam was uitermate goed gekozen, want de game bleek inderdaad voor velen impossible.

Doe het zelf
De C64 was waanzinnig populair. Terwijl er eind jaren 80 veel krachtiger systemen waren bleef de C64 stand houden. De Nieuwste Atari systemen, de Amiga, NES en Master System kregen hem niet stuk. Ook waren er enkele prima bladen in de winkel zoals Zapp64! en Commodore Format. Vaak kwamen deze bladen compleet met cassettetape. Op dit bandje kon men naast demo’s ook ingezonden games van lezers vinden. Het was de romantische ‘doe het zelf‘ tijd uit de gamegeschiedenis, en ik ben bang dat die tijd niet meer als zodanig terug komt.

Het einde
Tegen het einde van de jaren ’80 kwam ook het eind aan het homecomputer tijdperk. De C64 werd nog wel kunstmatig in leven gehouden met releases als The Adams Family en Street Fighter II, maar het was duidelijk dat de hoogtijdagen van deze schitterende computer voorbij waren. Heden ten dage heeft de C64 een flink tweede leven als retromachine. Er zijn vele grote fansites online, waar nog met veel liefde over de C64 gesproken wordt. Onlangs kocht ik zelfs een nieuwe versie met werkend toetsenbord, waardoor ik toch weer aan de slag ben gegaan met mijn grote jeugdliefde. Deze machine heeft mij als gamer gevormd, en is daarom voor altijd heel belangrijk voor me.

De Beste 10 van de C64
1 Microprose Soccer
2 Into the Eagles Nest
3 Impossible Mission
4 California Games
5 Defender of the Crown
6 Airborne Ranger
7 Chips Challenge
8 Soccer Boss
9 The last Ninja 3
10 International Soccer

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.