Zes 90’s voetbalspellen voor tijdens het EK

Net nu Nederland eruit ligt schrijf ik deze special over zes 90’s voetbalgames die je zoet kunnen houden tijdens het EK. In de 90’s staan we aan de vooravond van de grote machtsovername door PES en FIFA. Na het verschijnen van deze twee titels nam het aantal voetbaltitels dat elk jaar uitkwam significant af, de standaard die deze twee titels hadden neergezet was gewoon te hoog. In deze lijst zes alternatieven voor als je eens iets anders wil spelen dan FIFA.

World Class Soccer (Commodore 64 – 1990)
World Class Soccer is een voetbalspel dat meelift met het WK van 1990. De game heeft een top-down perspectief voor wedstrijden en heeft een toernooiopzet met de 24 teams die erbij betrokken waren. Deze toernooiconstructie gebruiken we ook op het huidige EK. Voor elke wedstrijd zijn meerdere formaties en teamselecties waar je uit mag kiezen. De bal kleeft aan de voeten van de spelers die kunnen worden getackeld teneinde de bal af te pakken. Wedstrijden kunnen variëren van 4 tot 90 minuten, en elke speler heeft verschillende vaardigheden en gedragsstijlen. Voor Commodore bezitters een prima keuze, maar Microprose Soccer en Kick Off blijven de betere titels.

Super Soccer (Super Nintendo – 1990)
Heel wat uurtjes zijn tijdens de eerste jaren van mijn studententijd is Super Soccer gaan zitten. Ik ging in 1998 op kamers en had net voor mijzelf een Super Nintendo aangeschaft. Super Soccer is qua toernooiopzet niet spectaculair, je moet gewoon steeds een moeilijker team verslaan. Maar het is vooral de twee-speler modus waarin deze game gaat shinen. Samen tegen elkaar of tegen de computer, het maakt niet uit. Super Soccer is een heerlijke game als je op de SNES wil voetballen met vrienden. Striker en Kick Off 3 zijn een prima alternatief.

Super Kick Off (Mega Drive – 1992)
Kick Off op de Mega Drive? Ik was zo blij dat ik deze game direct huurde in de lokale videotheek. Natuurlijk bleef deze game heel lang full price bij de Bart Smit in Assen, en het duurde even voor ik hem kon aanschaffen. Ik denk dat ik ‘m in de tussentijd een keer of acht gehuurd heb. Ik moest er even aan wennen om dit met een joypad te spelen in plaats van een joystick. De tegenstand van de betere teams is erg pittig, maar toch is dit wellicht de beste voetbalgame op de Mega Drive. Ook hield de Editor me nog weken zoet toen ik het spel eenmaal had gekocht.

Actua Soccer (DOS, PSX, Saturn – 1995)
Gremlin’s Actua Soccer was destijds één van de andere first wave 3D voetbalspelletjes die uitkwamen midden jaren ’90. Ik had destijds geen geld om direct FIFA 96 aan te schaffen, maar Actua was al vrij snel in de budgetbak terecht gekomen. Het is ook wel duidelijk waarom. De AI van de spelers laat soms wat te wensen over, en op kritieke momenten deden mijn medespelers wat zaken die me net niet uitkwamen. Maar het spel zag er voor zijn tijd best goed uit, en als je eenmaal aan de controls gewend was, dan was het best een prima spel (tegen budgetprijs).

EK 96: Het Voetbalspel (DOS – 1996)
Davilex maakte de dappere beslissing om ook een voetbalspel te produceren in een tijd dat de concurrentie in 3D helemaal los was. Heel slim mikten ze op de Nederlandse markt door de immer blije kop van Jack van Gelder op de hoes te plakken. Ook geeft hij commentaar dat helaas al snel in herhaling vervalt. Ik las later op de prima website Laadscherm dat van Gelder wel enige prima donna neigingen had. Hij had geen zin om het vergeten woordje “0” later alsnog in te spreken. Verder was het een game die je vooral kan waarderen als je met een nostalgische en vaderlandslievende blik ernaar kijkt. Echt moeilijk is het in elk geval niet.

Adidas Power Soccer (DOS, PSX – 1996)
Hoewel deze game het de mogelijkheid heeft om in een soort simulatiemodus te spelen, gingen mijn vrienden en ik liever los met de Arcade-modus en de kenmerkende de Predator Schoten (vernoemd naar voetbalschoenen van Adidas). In deze modus worden alle speciale moves ontgrendeld, en sommige ervan gaan veel verder dan de voetbalregels (en de fysieke natuurwetten) toelaten. Wilde je op de Playstation een beetje het NBA Jam gevoel krijgen met een voetbalgame, dan kwam dit in de buurt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.