Zes 80’s voetbalspellen voor tijdens het EK

Het EK 2020 gaat dan morgen eindelijk, in 2021, beginnen. 24 landen strijden in zes poules om eeuwige roem. Omdat er in de eerste ronde maar acht teams afvallen valt het spanningsgehalte de eerste dagen wel mee. Daarom zetten we voor jou enkele retrovoetbalspellen op een rijtje zodat je toch iets te doen hebt wat die spanning wel kan oproepen.

Pele Soccer – Atari VCS 2600, 1980
Ooit las ik over deze game in de Videospellen koopgids van Anthony Verhulst. De game kreeg daarin een behoorlijk goede beoordeling, en dus was dit de titel die ik voor mijn Atari wilde hebben. Één probleempje; het was letterlijk nergens te vinden. Toen ik de game éénmaal speelde (in 1990) viel het allemaal toch wat tegen. Je ziet het spel van bovenaf. Jouw drie stipjes moeten een vierkantje naar één kant van het veld duwen, de drie stipjes van de tegenstander proberen het tegenovergestelde. Er is verder ook een keeper. Zoals wel vaker bij Atari games waren er minimale variaties waardoor je het spel naar je wensen kon afstellen: snelheid, doelomvang, moeilijkheidsgraad en wel of geen boarding om het veld. Leuk om eens te zien hoe basic voetbalspelletjes ooit waren.

International Soccer – Commodore 64, 1983
De voetbal game die veel Commodore bezitters zich waarschijnlijk wel kunnen herinneren. Dit was voor mij destijds een enorme opstap van de Atari titels die ik gewend was. Hier had ik voor het eerst het gevoel naar een realistische weergave van voetbal te kijken. Het publiek, de reclameborden, alles gaf me het idee dat ik me in een echt voetbalstadion bevond. Tegenwoordig is dat wel het minste wat je mag verwachten, maar destijds was het een geweldige en nieuwe ervaring. Een belangrijke stap in voetbalgame evolutie.

Match Day – ZX Spectrum, 1986
Op de Spectrum is er zonder twijfel geen titel waar ik zoveel tijd in heb gestoken. Match Day bood de kans om met meerdere vrienden een competitie te spelen, en ik heb enkele middagen bij mijn enige klasgenoot die zo’n ding had doorgebracht terwijl we Match Day speelden. Net als International Soccer maakt deze game gebruik van een zijaanzicht, en de sfeer komt er lekker in als we het BBC muziekje van Match Day horen. De snelheid van de game valt wat tegen, met name de keeper lijkt wel in slow motion naar de hoek te duiken.

Gary Lineker’s Hot-Shot! – Commodore 64, 1989
Een typisch voorbeeld van een doorsnee voetbalgame zoals er eind jaren ’80 een stuk of tien uitkwamen. Een licentie van een bekende speler, een topdown aanzicht, redelijke speelbaarheid… en gaan! Deze game leerde ik kennen via een budget uitgave, en voor vijf gulden heb ik hier destijds nog wel wat lol uit kunnen halen. Het grootste probleem is dat de game nergens verrast, en als je eenmaal doorhebt hoe je kan scoren win je alle wedstrijden met gemak.

Kick Off – Amiga, 1989
Dino Dini is een grote naam in de wereld van vroege voetbalgames, en Kick Off is één van zijn bekendste titels. Deze game werd destijds neergezet als de beste voetbalgame van het moment. Als Commodore 64 bezitter snapte ik daar niks van, ik vond het een hopeloos overschat spel. Maar op de Amiga begreep ik direct waarom men hierover zoveel herrie maakte. Een vlotte game, echt dribbelgevoel, een prima presentatie… voor het eerst kreeg ik het gevoel een echte voetbalsimulatie te spelen.

Microprose Soccer – DOS, 1989
Ooit logeerde ik met een jeugdvriend bij diens vader. Deze had op zijn PC Microprose Soccer staan, en dat was eigenlijk het enige wat we dat weekend gedaan hebben. Ergens staat me nog bij dat we tussendoor een tukje gedaan hebben… toch? In deze game kan je een WK toernooi afwerken op het veld of in de zaal. De landen worden gedurende het toernooi steeds sterker. Van Oman valt nog wel makkelijk te winnen, maar Duitsland en Argentinië zijn wel even andere koek. Tijd om je bananaschot te perfectioneren. Waarschuwing, dat openingsmuziekje krijg je niet meer uit je hoofd!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.