Eddie Kidd Jump Challenge (C64)

Begin jaren ’90 kreeg ik een Commodore 128 in bruikleen met een flinke bak aan gekopieerde floppy’s. Het was het begin van een glorieuze zomer waarin ik mijn moeders smeekbedes om “van de zon te genieten” negeerde en hele dagen zat te ontdekken wat voor games er op die floppy’s te vinden waren. Soms was het totale crap, maar zelfs de meest suffe spelideeën kunnen een bepaalde charme uitoefenen. Eddie Kidd Jump Challenge is daar een mooi voorbeeld van.

“Too bad, I hope you like hospital food!”

Stuntlegende Eddie Kidd is mij helaas totaal onbekend, maar hij heeft toch maar mooi een game op zijn naam staan. In deze game krijgt de speler de kans om Eddie’s dodelijke stunts na te bootsen. Kennelijk was Eddie tamelijk goed in het springen over rijen auto’s met een motor. Waarom een mens in godsnaam over een rij auto’s wil springen is mij een raadsel. De sprites zien er in elk geval fraai uit, en de bediening van het spel is simpel genoeg. Gas geven, voorwiel optrekken, toeren maken, en vooral niet op je snufferd gaan.

Het is vaak vooral een kwestie van niet te hard en niet te zacht gaan. Ga je te hard? Dan val je onherroepelijk hard op je smoel. Ga je te zacht? Dan land je op de auto’s en val je naast je motor. Eddie krabbelt dan overeind en hinkepoot het scherm af. Daarna krijg je de tekst: “too bad, I hope you like hospital food“. Veel meer valt er eigenlijk niet over deze game te vertellen, en dat is direct ook de grootste makke van het spel, er is gewoon niet zo heel veel te doen.

Conclusie:
Destijds waren er letterlijk honderden van dit soort simpele spelletjes voor de Commodore 64 te koop. Eenvoudige korte games gemaakt door enthousiastelingen en hobbyisten die een uitgever zo gek kregen hun spel uit te brengen. Inkomsten waren vaak niet hoog, het ging de mensen vooral om de eer dat andere spelers hun spelletjes speelden en waardeerden. Als ik aan die tijd denk, dan krijg ik direct meer sympathie voor dit soort spellen, ook al zal er voor de jongere gamer van nu weinig lol aan te beleven zijn. Maar ben je een Commodore veteraan, dan is het best leuk om eens te zien hoeveel auto’s jij kan halen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.