De Dertig van Dennis: Plok

Via Marktplaats had ik weer een leuk setje games op weten te pikken. Een setje van zes SNES games, met onder andere Starwing en F-Zero. Maar ik kreeg al snel de tip dat er nóg een leuke game tussen zou zitten: Plok! Wat research op het web leert me dat deze platformer / sidescroller door velen wordt gezien als een hidden gem. Reden genoeg om deze eens op zijn minst dertig minuten te gaan spelen!

“De gameplay lijkt in eerste instantie niet uniek, maar toch zijn er genoeg redenen dat Plok anders, en beter, is dan vele andere platformers op de SNES.”

Het verhaal is flinterdun, maar wel met de nodige humor. In de intro van de game wordt al snel duidelijk dat Plok een leuke vlag heeft. Of had, moet ik eigenlijk zeggen. Want hij is verdwenen! Na wat onderzoek met zijn telescoop ziet hij op een nabij gelegen eiland een vlaggenstok met zijn vlag! Die moet koste wat het kost teruggehaald worden.

Het wordt vanaf het begin al duidelijk dat je moet beschikken over snelle reflexen. Monsters en boomstammen komen in een rap tempo op je af. Gelukkig kun je deze verslaan door één van je ledematen, a la Rayman, op ze af te gooien. Groot voordeel ten opzichte van Rayman: je hebt vier ledematen, dus je kunt vier keer tegelijk iets op je vijanden afgooien. Het spel is best snel, dus het is goed opletten. Herhaling maakt je alleen maar beter in het spel. Op die manier leer je dan vanzelf wanneer welke hobbel op je pad komt.

Het eerste level is uiteraard nog goed te doen. Doel van de eerste levels is om een vlag te hijsen, om te kunnen zien of het de gezochte vlag is. Maar helaas, het is telkens iets anders dat wordt gehesen: Een das, een tuinbroek, je kunt het zo gek niet bedenken, maar niet zijn gewilde vlag. Sorry Plok, your flag is in another “castle”! Er zit best een flinke leercurve in de game. Het wordt snel moeilijker. Gelukkig is er voor de liefhebbers een easy mode, waarin de game wat langzamer is en dus minder vraagt van je reflexen. Weet wel dat je dan niet de héle game speelt, omdat een aantal moeilijkere levels uit het spel zijn gehaald voor deze setting.

De gameplay lijkt in eerste instantie niet uniek, maar toch zijn er genoeg redenen dat Plok anders, en beter, is dan vele andere platformers op de SNES. Qua graphics is het een erg fijne game. De graphics zijn kwalitatief erg goed en vooral ook kleurrijk en levendig. Ook de soundtrack slaat minstens net zo goed aan. Uiteindelijk draait het natuurlijk om gameplay. Er zijn meerdere redenen die Plok bijzonder maken. Allereerst het feit dat je je vier ledematen op je vijanden kunt gooien. Doe je dat te snel achter elkaar, ben je redelijk de klos. Want je bent alleen nog maar een romp die niet eens meer kan springen totdat je je ledematen weer terug hebt. Later in het spel zul je ook ledematen moeten achterlaten, waarmee de moeilijkheidsgraad van de game stijgt.

In de levels vind je her en der cadeautjes. In een cadeau zit een pak dat je aan kunt doen. Zo wordt je in eens een robot die onbeperkt handschoenen kan afvuren, of je kunt ineens een vlammenwerper gebruiken. Dit zorgt voor de nodige afwisseling! In de levels kun je schelpen verzamelen. Je ziet een paars Plokje in het scherm, dat langzaamaan steeds geler kleurt door de schelpen te pakken. Is het Plokje helemaal geel, dan heb je een extra leven verdiend. Ook zie je de letters van Plok in het scherm. Telkens als je een level haalt zonder af te gaan, verdien je een letter. Heb je Plok compleet, dan verdien je een continue. Geen overbodige luxe, want de game heeft zo’n 70 levels, maar geen manier om de game tussentijds op te slaan. Verder vind je zo nu en dan een power up, die je helpt het level te halen. Zoals je ziet zit er door dit alles veel afwisseling in de game.

Conclusie:
Ga je het geheel ontleden, dan zie je veel gelijkenissen met bekende platformers zoals Mario, Sonic, Rayman, Kid Chameleon, etc. Maar zie het als een mixdrankje: geen originele ingrediënten, maar door de juiste verhoudingen van de ingrediënten wordt het een heerlijke cocktail. En wie houdt er nou niet van een lekkere cocktail? Deze bevalt mij meer dan goed, en deze game zal zeker nog vaker gespeeld gaan worden. Deze Plok-cocktail smaakt naar meer!

*: Dit waren de zwaarste 30 minuten van mijn leven, voor deze game is het game over.
**: Prima 30 minuten, maar daar zal het waarschijnlijk ook bij blijven.
***: Die 30 minuten zijn me goed bevallen, dat worden er nog wel meer.
****: Die 30 minuten vlogen voorbij, dit is een aanrader!
*****: Ik kon niet meer stoppen, die 30 minuten worden binnen no time 30 uur!

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.