Games huren in de videotheek

In het begin van de jaren ’90 veranderde mijn game-ervaring. Tot dan toe hopte ik er steeds net een beetje achteraan: ik kreeg de Atari 2600 en de Commodore 64 toen de hoogtijdagen van die systemen er net opzaten. (toch heb ik geweldige tijden op die systemen beleefd). Begin ’90s had ik een Mega Drive, en een goede vriend van mij had een NES en een SNES. Ik kon nu eindelijk de nieuwste games van het moment spelen. Één probleem, ik had in die tijd niet het geld om steeds 100 gulden (of meer) neer te leggen voor een nieuwe game.

“Eind jaren ’80 begon de lokale videoboer in Beilen voor de Master System, NES en Mega Drive games te verhuren.”

Het probleem van te dure games loste ik op twee manieren op. De eerste was simpelweg de goedkopere titels en aanbiedingen kopen. Een paar keer per jaar gingen mijn beste vriend Randy en ik naar Assen of Beilen om daar in de lokale Intertoys, Bart Smit, Dixons en Dynabite opzoek te gaan naar dat ene spel rond de maximaal dertig gulden dat ons nog wel de moeite waard leek. Dat begon al in de NES tijd eind jaren ’90. Terwijl we knarsetandend mooie games zoals Bubble Bobble, Super Mario Bros 3 en Tiny Toons lieten staan kozen we tussen games die al net even iets ouder waren of wellicht iets minder goed. Dat leverde soms onverwachte juweeltjes op, maar ook een hoop teleurstellingen. Het liefst kochten we titels waarvan je in elk geval had gehoord. Mond tot mond reclame was in die tijd vaak het enige waar je op af kon gaan.

Er was echter ook nog een andere optie: de videotheek. Eind jaren ’80 begon de lokale videoboer in Beilen voor de Master System, NES en Mega Drive games te verhuren. Later volgde er ook een beperkte selectie van SNES games. En hoewel de keuze in Beilen niet reuze was had men toch de grotere titels meestal wel voorradig. Dit was een enorme uitkomst. In de tijd dat we alleen nog een NES hadden fietsten we regelmatig aan het begin van een weekend van ons kleine dorpje naar Beilen om een spel daar te huren. Goede herinneringen bijvoorbeeld aan de cartoony strategiegame North & South. Toen ik later een Mega Drive kreeg had ik aanvankelijk maar één spel. Door onze tochten naar de videotheek voegde ik al snel mooie gameherinneringen aan die tijd toe: Super Kick Off, Euro Club Soccer en Fatal Fury waren titels die hierdoor bij mij een stukje extra nostalgie oproepen.

Het grootste voordeel van de Videotheek was dat je hierdoor ook een beetje kon voorproeven. Verjaardagen en de feestdagen in december waren voor ons een kans om van ouders een recente en dus duurdere game los te peuteren. Dan wil je wel zeker zijn dat je iets goeds in handen hebt. Toen Randy een SNES kreeg was één van de eerste huurgames Street Fighter II, een game met het bescheiden prijsje van meer dan 200 gulden. Dat was voor ons eenvoudige minderjarigen niet te betalen. Toen we de game huurden kwamen we erachter dat de hype volkomen terecht was. Bijna het hele weekend waren we niet achter het scherm weg te slaan. Via een ingewikkelde financiële constructie met zijn ouders kreeg Randy het voor elkaar om de game toch in huis te halen. Ook Mortal Kombat kwam op deze manier in onze levens. Na een weekendje op de Mega Drive wist ik genoeg: deze game moest ik hebben!

Eind jaren ’90 ging ik op kamers wonen en verloor ik het spelen op consoles kort uit het oog. Ik had wel een SNES en PSX op mijn studentenkamertje staan, maar ik was meer bezig met het ontdekken van die nieuwe ontwikkeling die Internet heette. Het huren van games was voor een nieuwe generatie tieners een uitstekende manier om erachter te komen of een duur spel de aanschaf waard was. Tegenwoordig is de videotheek grotendeels uit ons leven verdwenen. Streamingservices hebben het huren van DVD’s, Games en videotapes iets van het verleden gemaakt. Maar ook het aanschaffen van hardcopy computerspellen begint uit ons leven te verdwijnen. Steeds vaker kopen we onze games op Steam, Gog, Nintendo E-shop en de Playstation store. Daar heb ik wat issues mee waarover ik in een ander artikel nog wel eens zal schrijven. Maar de bijzondere tijd waarin we het weekend begonnen met een onbekende en gehuurde game zal mij altijd dierbaar blijven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.