10 favoriete Atari Jaguar Games

De Atari Jaguar had in potentie een aardige speler kunnen zijn maar ging ten onder aan slechte timing en verkeerde prioriteiten. Het idee was om de Bit-wars in het eigen voordeel te beslechten. Terwijl SEGA en Nintendo nog vertrouwden op hun 16Bits machines kwam Atari met een 64Bits machine… of niet? Over de vraag of de Jaguar echt 64 bit was gaan diverse discussies de ronde. Ook mikte Atari op 3D games omdat dit midden jaren ’90 de grote rage was. Maar de Jaguar bleek vrij matig op dat gebied. Na een paar jaar aanmodderen stierf de Jaguar een stille dood, mede door gebrek aan 3th party support. Wat zijn games die wel de moeite waard waren op dit systeem?

Raiden (Atari, 1993)
Raiden is een verticaal scrollende shooter gebaseerd op de gelijknamige Arcadegame. Het is niet bijster origineel, maar het blijft heerlijk om gewoon even lekker ongecompliceerd te blasten. Men heeft gepoogd het arcadegevoel verder te boosten door het speelscherm aan te passen. Daardoor is er helaas wel een hoop ongebruikte ruimte op het scherm. Destijds waren recensenten kritisch omdat Raiden nou niet bepaald een showcase voor de hardware was: men zat te wachten op 3D pracht en praal. Jammer, want het is gewoon een prima game.

Tempest 2000 (Atari, 1994)
Mijn eerste ervaring met de Jaguar, en wat voor een. In Tempest 2000 zit jouw scheepje vast op een soort rooster, en schiet je naderende aliens (of wat die dingen ook maar moeten zijn) af. Pompende achtergrondmuziek en flashy scores gaven me destijds echt het gevoel dat de Arcade in mijn ouderlijk huis was gekomen. Dit was de pack-in game voor de Jaguar, en dat bleek een uitstekende keuze. Ook vandaag de dag nog is dit één van mijn favorieten.

Wolfenstein 3D (ID Software, 1994)
Deze versie van de bekende first-person shooter is geen directe port, maar een remix met enkele veranderingen en nieuwe toevoegingen. Hoewel de gameplay (verkennen van levels, het neerschieten van vijanden, het verzamelen van schatten, sleutels en power-ups) hetzelfde blijft, is slechts de helft van de 60 levels van de originele game behouden. Elk van die 30 levels is een vereenvoudigde versie van het originele level. De eindbazen voor de missies zijn afkomstig uit zowel Wolfenstein 3D als zijn prequel, Spear of Destiny. Een prima variant van de bekende game.

DOOM (ID Software, 1994)
Nog zo’n bekende PC hit die uitstekend werd overgezet naar de Jaguar. Het enige minpunt: de totale afwezigheid van muziek tijdens het spelen. Dat lijkt een klein verwaarloosbaar detail, maar de stevige muziek van Doom is wel degelijk een sfeerverhoger. Desondanks valt er genoeg te beleven tijdens de 24 levels die de game je voorschotelt. De speelbaarheid is vlot, en het afslachten van monsterachtige demonen blijft een heerlijke bezigheid.

Zool 2 (Atari, 1994)
Ooit had een leverancier van cassettebandjes bedacht dat Zool 2 gratis meegeleverd werd met een pakket van 6 bandjes. Er kwamen nogal wat klachten over bugs terug, en ik mocht een week lang deze game tijdens kantooruren spelen om de fouten te controleren en in kaart te brengen. Daardoor kan ik rustig stellen dat ik deze game behoorlijk goed ken. Deze variant doet enorm aan de Amiga versie denken, en dat is prima. Had de Jaguar maar meer op dit soort adequate 2D games ingezet, dan had men wellicht een langere lijst leuke games gehad dan nu het geval is.

Canon Fodder (Virgin Interactive, 1995)
Nog zo’n game die PC en Amiga bezitters een warm hart toedragen. De speler stuurt een team van maximaal zes soldaten door 72 levels in deze top-down actie/strategie-hybride, die je het beste kunt zien als Lemmings gekruist met Command & Conquer. Elke missie heeft een specifiek doel, en sommige levels zijn voorzien van voertuigen, zoals gebruikte tanks, die de zaken gemakkelijker maken. Je troepen kunnen water oversteken, maar kunnen er niet in schieten, dus het vinden en beheersen van bruggen is vaak cruciaal. Je kunt bosjes en bomen gebruiken om schuilplaatsen te vinden om vanuit te schieten, maar weet dat de vijand dit ook doet. Een zeer vermakelijke game.

Power Drive Rally (Rage Software, 1995)
Ik hield in de ’90s enorm van racegames, en dat is iets waar de Jaguar behoorlijk tekortschiet. Men probeerde heel erg mee te liften op het succes van Virtua Racing, en bracht een tweetal 3D misbaksels uit waar ik nog wel eens zwetend waker van kan worden. Rage hield de zaken simpel met een simpele Micro-machines variant. Luister wel goed naar je bijrijder, want de bochten komen snel en onverwacht. Eenmaal begonnen duurde het lang voor ik de game kon wegleggen

Rayman (Ubi Soft, 1995)
Rayman is een titel die ik op diverse systemen al had. Waarom heb ik dan toch in een vlaag van waanzin bijna 90 euro op EBAY uitgegeven aan deze game? Omdat de kleurige 2d platformer simpelweg één van de betere games op het systeem is. En daarom moest en zou ik hem toch in mijn collectie hebben. Het is niet één van de makkelijkste platformers, maar de tijd die je erin gaat investeren is het zeker waard. De kleurige beelden zijn nog steeds een lust voor het oog.

.

Atari Karts (Atari, 1995)
Destijds (1997) kocht ik deze game bij Intertoys voor 20 gulden. De Jaguar was inmiddels opgegeven, en Intertoys verkocht de bulk aan overbodige cartridges en consoles voor dumpprijzen. Ironisch gezien de prijzen die je tegenwoordig tegenkomt op EBAY. Ik was enorm verwend door Super Mario Kart met zijn herkenbare personages, en daarom sprak Atari Karts me aanvankelijk niet zo aan. Jammer, want het is een prima game om met twee spelers flink wat lol uit te halen. Tegenwoordig vrij zeldzaam en daarom bijna onbetaalbaar.

NBA Jam: Tournament Edition (Acclaim, 1996)
He’s on FIRE! Het blijft geweldig om met NBA Jam de meest fantastische dunks op het scherm te toveren. Ik moest even wennen aan de besturing, de Jaguar Joypad is niet mijn favoriet. Hier zie je dat de krachtiger Jaguar gewoon kan winnen van de SNES en Mega Drive. Als je eenmaal over de matige Joypad heen stapt, dan is NBA Jam een heerlijke ervaring. De andere basketbaltitel op het systeem is White Men Can’t Jump, dus NBA Jam heeft weinig concurrentie op dat gebied.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.