Basketball (Atari VCS 2600)

In de jaren ’70 hadden gamers enorm veel fantasie en weinig hoge verwachtingen. In die tijd voegde men gewoon wat extra strepen aan je scherm toe, en je noemde Pong ineens voetbal of Hockey. Die mindset moest je wel een beetje hebben als je de eerste sportspelletjes op de Atari ging spelen. Basketball was wellicht het eerste sportspel dat ik ooit speelde.

“Een monotoon dribbelgeluid klinkt terwijl jouw harkpoppetjes een beetje over het veld schuiven.”

Met Basketball kun je een potje een-op-een spelen tegen de computer of een andere speler. Het speelveld wordt vanaf de zijkant bekeken met een mand (of eigenlijk een streep aan een paal) aan elk uiteinde van het scherm. Met behulp van de joystick kun je je speler over het veld bewegen, dribbelen, schieten en proberen je tegenstander te blokkeren. Het spel wordt gespeeld in twee helften van 4 minuten en de speler die de meeste punten scoort, wint. Er zijn twee verschillende moeilijkheidsgraden beschikbaar die voor elke speler afzonderlijk kunnen worden ingesteld.

Qua beeld en geluid is Basketball vrij minimaal. Een monotoon dribbelgeluid klinkt terwijl jouw harkpoppetjes een beetje over het veld schuiven. Tegen de computer is dit spel vrij suf: het lukte me al snel makkelijk winnen (ik was destijds zes toen ik dit speelde). Basketball komt pas echt los als je met twee spelers aan de slag gaat. Ik moet bekennen dat ik goede herinneringen heb aan middagen limonade en koekjes op de bank terwijl ik met een vriendje een paar potjes Basketball speelde.

Conclusie:
Basketball laat aan de huidige generatie gamers zien met hoe weinig we het vroeger moesten doen. Fantasie was wel een vereiste om van de paar puntjes en streepjes op het scherm aliens, sporters, racewagens of vliegtuigen te maken. Het was een interessante tijd waarin elke noviteit direct voor mond tot mond reclame zorgde. Voor mij was Basketball de ideale twee-speler game omdat ook nieuwe spelers er direct mee uit de voeten konden. Uiteindelijk zouden er betere sportspellen op de Atari komen, maar het moest ergens beginnen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.