Excitebike (NES)

Deze game was me destijds compleet ontgaan. Ik vond dat altijd jammer, want het zag er ontzettend fun uit. Dankzij de NES Classic Mini kwam daar gelukkig verandering in. Nu kon ik ook los met die geinige racemotortjes die over allerhande obstakels springen. Hoe is het om een klassieke game voor het eerst te spelen zonder nostalgische gevoelens?

“Ik heb inmiddels als wat groteske dingen gemaakt en heel erg veel lol gehad in het jammerlijk falen van mijn coureurtje.”

Het idee van dit spelletje is eigenlijk simpel genoeg: motorcrossen! De speler racet alleen tegen de klok of neemt het op tegen andere motorcrossers op 5 banen vol lange rechte stukken, grote sprongen en obstakels. Het ultieme doel is om het Excitebike-kampioenschap te winnen. Naast de gebaande paden kan je ook je eigen parcours ontwerpen. Dit kan je natuurlijk bloedserieus doen, maar veel leuker is het om onmogelijke obstakels te ontwerpen. Ik heb inmiddels als wat groteske dingen gemaakt en heel erg veel lol gehad in het jammerlijk falen van mijn coureurtje.

Het racen zelf heeft een paar kleine foefjes in huis die het iets dieper maken dan vergelijkbare titels uit die tijd. Hoe harder je gaat, hoe belangrijker het is dat je de temperatuur van je motor in de gaten blijft houden. Raakt deze oververhit, dan moet de motor eerst afkoelen. Dat kost natuurlijk tijd, zeker als er gestreden wordt op het scherpst van de snede. Ook de landing na een sprong moet goed getimed worden. Voor je het weet crash je, en lig je daar op je smoeltje naast de baan. En dan heb ik het nog niet eens gehad over je tegenstanders die soms danig in de weg rijden…

Conclusie
Ik was van te voren bang dat dit zo’n voorbeeld was van een game die vooral leuk is als je er een nostalgisch gevoel bij hebt. Niks bleek minder waar. Excitebike is één van mijn favoriete NES spelletjes aan het worden. Bovendien is het ook het eerste spelletje wat mijn zoontje speelde. Hij was destijds twee jaar oud. Als ik nu de NES pak vraagt hij altijd enthousiast naar het motorspelletje. Voor de oudere, en meer ervaren gamer zal het misschien na een paar uur spelen wat repetitief aanvoelen, de jongere gamer heeft daar wellicht minder last van. Mocht je deze game nog niet gespeeld hebben, doe er dan iets aan, het is echt één en al simpele lol!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.