6 Favoriete “Educatieve” Retrogames

Educatief is vaak een vies woord onder gamers. En in het educatieve veld bekijkt men het woord Game weer met argusogen. En meestal waren daar prima redenen voor. Tenslotte waren de meeste van deze producten als spel vrij matig en was de educatieve waarde nihil. Toch zijn er een een paar spellen die beide groepen kunnen bekoren en daarom zeker een plekje in het canon van de gamegeschiedenis verdienen. (of in elk geval in de buurt komen). Een blik op de zes educatieve spellen die me in ruim dertig jaar games zijn bijgebleven.

The Oregon Trail – PC (1971)
Vergeet Pong. Al in 1971 programmeerde men deze klassieker waarin jij met een groep pioniers de gevaarlijke tocht door de Amerikaanse frontier beleeft. Dit spel liet kinderen ervaren hoe het was om in de 19e eeuw dit soort avonturen aan te gaan. Goederen inslaan, jagen, eten rantsoeneren, gevaarlijke rivieren oversteken, ziektes… Ruim veertig jaar later spelen vele jonge gamers dit spel nog steeds, en gaan er nog steeds vele gamers dood aan de meest vreselijke ziektes.

Donkey Kong JR Math – NES (1983)
Ook op de NES had men enkele educatieve games, maar die waren vrij slecht. De minst erge daarvan van DKJR Math, een variant op DKJR. Een soort platformspel waarbij je via lianen nummers en wiskundige tekens verzamelt om formules op te lossen. Nintendo had grootse plannen voor een educatieve serie, maar de verkopen van DKJR Math vielen zodanig tegen dat deze ideeën al snel dood en begraven waren. De reacties op deze game waren destijds uiterst vijandig. Maar DKJR Math was achteraf niet zo dramatisch als men destijds deed voorkomen. Waarschijnlijk was men gewoon niet klaar voor een educatief spel op een spelcomputer. Hoewel het leer element waarschijnlijk ook te verwaarlozen was. Ach, het was in elk geval leuker dan Fun With Numbers op de Atari VCS 2600.

Topografie – MSX/Commodore 64 (1984)
Iedereen die in de jaren ’80 op de basisschool zat zou deze game toch wel eens een keertje gespeeld moeten hebben. Met je helikopter vlieg je over een kaart (Nederland, Europa of de wereld) en probeer je zo snel mogelijk locaties te vinden die de computer je opgeeft. Hoe beter je topografische kennis, hoe sneller je alles kan vinden en hoe hoger je score. Het spel was simpel qua opzet, en wellicht daarom juist zo’n enorm succes. Op mijn basisschool heb ik in elk geval menig potje gespeeld.

Where in the World is Carmen San Diego? – PC (1985)
Carmen San Diego was een enorme hype in de jaren ’80/90. In het eerste spel moest je de gangen van diverse misdadigers nagaan. Door informatie te verzamelen moest je beredeneren in welke wereldstad de voortvluchtige zich bevond (A flag with red, white and blue), en je moest uiterlijke kenmerken van de dader verzamelen zodat je de juiste persoon kon identificeren. Nadat je je landenkennis met deze game had opgepoetst was er ook nog een versie waarmee je een geschiedenis lesje kon leren.

Mario’s Time Machine – SNES/PC (1993)
Er zijn enkele Educatieve Mario games gemaakt. Wellicht kennen de meeste mensen Mario is Missing en Mario teaches Typing, maar spelwijs is deze Geschiedenisgame wellicht het leukste. Bowser heeft enkele voorwerpen uit de geschiedenis gestolen, en het is aan Mario om ze met zijn tijdmachine terug te bezorgen in het juiste tijdvak. De game werd destijds maar matig ontvangen maar eigenlijk is de game zo slecht nog niet, in elk geval niet zo erg als bijvoorbeeld Mario is Missing. Het educatieve gedeelte is niet enorm hoog, maar voor de kleinste gamers is het wellicht nog wel een interessante uitdaging.

The Typing of the Dead – PC/Dreamcast/PS2 (1999)
Spellen waarbij je leert te typen zijn er meer dan genoeg. Maar gooi er een flinke hoeveelheid zombies, gore en naderende dood tegenaan, en ineens komt de speler onder druk te staan om alle woorden zo snel mogelijk uit te typen en zo het vege lijf te redden. Naast de versies voor thuis waren er ook enkele arcadeversies van deze game te vinden die tegenwoordig een cult-aantrekkingskracht hebben. In 2007 volgde er nog een tweede deel.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.