Rad Racer (NES)

Ik was in de jaren ’80 helemaal gek van race-spelletjes. Out Run van Sega was een grote favoriet, maar ook Pole Position van Atari wist mijn aandacht altijd te vangen. Niet zo gek dus dat Nintendo voor zijn NES op zoek was naar een soortgelijk spelletje. Atari en SEGA waren destijds natuurlijk de concurrent, en dus moest men zelf met een dergelijke titel komen. En dat werd Rad-Racer, een game die ook extra bekendheid verzamelde door een cameo in de film The Wizard (1989)

“Het verraste me eigenlijk hoe speelbaar deze game nog is.”

Rad Racer is een 3D-racespel in de bekende arcade stijl van Out Run. Het doel van het spel is om binnen de tijdslimiet naar de finish te racen. Langs elk parcours zijn verschillende check points die je weer van extra tijd voorzien. Er zijn acht verschillende etappes met steeds moeilijkere wegen, veranderende weersomstandigheden en een verscheidenheid aan tegenstanders die de neiging hebben om hinderlijk in de weg te zitten. Bij de game werd naar verluid een rood-blauwe 3D-bril meegeleverd die kon worden gebruikt om de game een nog meer 3D-uitstraling te geven.

De sprites zien er adequaat uit, hoewel de omgeving een tikje kaal aandoet. je kan aanvankelijk uit een F1 wagen of een sportwagen kiezen, maar dat maakt voor de prestaties amper uit. Al racende kom je erachter dat Rad Racer een leuke uitdaging is. Ook het gevoel van snelheid komt goed over. Het verraste me eigenlijk hoe speelbaar deze game nog is. Veel NES games doen tegenwoordig qua gameplay onwijs gedateerd aan, maar ik denk dat de jongere hedendaagse gamer hier ook nog prima zijn tanden op stuk kan bijten. Ik mis vooral een twee-spelers variant.

Conclusie:
Ik ben wel enorm nieuwsgierig geworden naar het effect van de 3D-bril. Ik was alweer bijna vergeten dat 3D brillen destijds die kwetsbare kartonnen gevalletjes waren met twee verschillende kleuren. Ooit zag ik als kind Jaws 3D op die manier. Helaas heb ik Rad Racer op die manier nog niet mogen ervaren. Het enige kleine nadeel waardoor ik deze game geen perfecte score meegeef is het feit dat de omgeving me iets te saai en kaal aandoet, de muziek en aankleding van Out-Run was toch echt een tikje beter. Desondanks een aanrader voor NES bezitters.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.