De Dertig van Dennis: Athlete Kings (Saturn)

Laatst kreeg ik de kans om voor een klein bedrag zes sportgames voor de Sega Saturn over te nemen. Als fan van gezellige gameavonden laat ik geen kans onbenut om multi-player games aan mijn verzameling toe te voegen. En daar zijn sportgames altijd uitermate geschikt voor. Ik begreep al snel dat van de set die ik kocht Athlete Kings dé game was om als eerste te proberen. De game is door Sega ontwikkeld en in 1995 uitgebracht. Blij met een goede reden om weer eens de Saturn van stal te halen onderwierp ik deze game aan een nieuw 30 minuten lang onderzoek!

“De uitdaging om wereldrecords neer te zetten maakt de game onverwacht verslavend.”

Nu staat de Saturn niet bekend om zijn 3D mogelijkheden. Maar deze game verrast me in positieve zin. De karakters zijn opgebouwd uit polygonen en vergelijkbaar met bijvoorbeeld (vroege) Virtua Fighter. En zeker goed uitgevoerd. De 3D graphics zijn voor Saturn begrippen erg goed. De kleuren en comic-achtige karakters maken het een bont en vrolijk geheel. De karakters zijn afgevaardigden van verschillende delen van de wereld. Daarbij wordt geen stereotypering ongebruikt gelaten. 1995 was duidelijk een andere tijd, toen kon dat nog gewoon.

Buiten Europa stond de game bekend als DecAthlete en dan is de link met Activision’s Decathlon al snel gemaakt. Onder de critici van die tijd werd het spel dan ook gezien als het moderne broertje. Je speelt namelijk ook in Athlete Kings een tienkamp, met de bekende onderdelen zoals sprinten, hordelopen, hoogspringen, verspringen, speerwerpen, en zo verder. Om tot goede prestaties te komen hoef je niet veel te kunnen. Het zijn simpele handelingen. Je drukt zo snel mogelijk op A en/of C om snelheid te maken en indien het onderdeel het vereist druk je vervolgens op B om de actie in te zetten. Dit klinkt simpel, en feitelijk is dat ook zo. Toch zijn de onderdelen net verschillend genoeg om voor voldoende afwisseling te zorgen. De uitdaging om wereldrecords neer te zetten maakt de game onverwacht verslavend.

Goed, laten we beginnen. En dat doen we met een sprint. Dit is een kwestie van zo snel mogelijk op een knopje drukken. Degene met het beste uithoudingsvermogen wint. Want ook al gaat het maar om tien seconden, geloof me: het is een uitputtingsslag. Vervolgens door naar verspringen. Weer snelheid maken door te bashen, en dan op het juiste moment de B indrukken voor een goede, geldige sprong. Klinkt makkelijk, maar het blijkt nog wel een uitdaging om een serieuze afstand te halen. Zo hobbelt de game rustig en vrolijk langs alle onderdelen, maar telkens dus wel met net even andere controls.

Later, bijvoorbeeld bij speerwerpen, moet je met dezelfde B knop ook de hoek bepalen. Dus je neemt met behulp van A en C een aanloop en op het juiste moment druk je op B om de speer te werpen. Je begint op een hoek van 90 graden. Je speer komt dan helaas niet heel ver. Hou je B even ingedrukt, dan begint de teller te lopen. Zodra het aantal graden op 45 staat laat je los. En dan kom je tot een prachtige worp! Aan het einde van de decathlon is de traditionele 1500 meter. Gelukkig is dat niet minutenlang de A knap molesteren. Het vereist net even iets meer strategie! Bij deze afstand heb je namelijk een energiemeter van 4 blokjes. Loop je te snel, dan verdwijnt er een blokje energie. Loop je langzamer, komen er weer blokjes terug. Dus timing is belangrijk. Behoud snelheid zonder de blokjes te snel kwijt te raken. Ga tijdens de race niet te snel (maar ook niet te langzaam), dan houd je aan het einde genoeg energie over voor een heuse eindsprint. De 1500 meter is het onderdeel met de meeste tactiek en strategie. En, inderdaad, dat is niet veel. Toch heeft de game, ondanks zijn eenvoud, zijn charme. En doordat elk onderdeel net even anders is, wordt het geen festival der herhalingen.

Na enkele onderdelen te hebben gespeeld, stopt mijn jongste zoon met Netflix kijken: hij wil meedoen! Dit alleen al is een duidelijk signaal dat Athlete Kings iets bijzonders heeft. Als een jongen van twaalf Netflix aan de kant legt om met zijn ouwe pa een rondje te spelen, dan zegt dat wel wat! We starten een nieuwe game en spelen we samen een volledige tienkamp. En we hebben ontzettend gelachen! Hier ligt dus nog een kracht van de game: het is ontzettend leuk om tegen elkaar te spelen. Naast dat je in elk onderdeel rechtstreeks tegen over elkaar staat, worden er per onderdeel ook punten toegekend, zoals dat ook bij een echte tienkamp gebeurt. En dat is natuurlijk de grote strijd: wie mag er na tien onderdelen de eerste plek op het podium beklimmen?

Conclusie
Hoe simpel de game in de basis ook is, het levert een geweldige ervaring op. Alles zit mee: goede en kleurrijke 3D graphics, leuke comic-achtige stijl, en precies voldoende afwisseling in de onderdelen. Dit is natuurlijk geen game die je dagen achter elkaar zult spelen. Maar ik kan je vertellen dat we niet na 30 minuten zijn gestopt, maar we hebben de tienkamp gezellig afgemaakt. Dus als je ook een gezellige avond wilt, dan is deze game zeker een aanrader. Pak samen de controllers op en ga die strijd aan!

*: Dit waren de zwaarste 30 minuten van mijn leven, voor deze game is het game over.
**: Prima 30 minuten, maar daar zal het waarschijnlijk ook bij blijven.
***: Die 30 minuten zijn me goed bevallen, dat worden er nog wel meer.
****: Die 30 minuten vlogen voorbij, dit is een aanrader!
*****: Ik kon niet meer stoppen, die 30 minuten worden binnen no time 30 uur!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.