De Dertig van Dennis: APB (Lynx)

Ik heb een aantal Lynx Games in de collectie die ik nog nooit gespeeld heb. Belangrijkste reden: als ik de Lynx er bij pak, is dat vooral om Ms Pac-Man of Crystal Mines II te spelen. Dat is natuurlijk niet helemaal fair voor het geweldige systeem dat de Lynx is. Dat gaan we vandaag eens anders doen. Ik ga een game uitkiezen, die ik nog niet eerder heb gespeeld. En deze wordt het onderwerp van een nieuw 30 minuten durend onderzoek!

“Gelukkig kun je de tijd makkelijk aanvullen door donuts te eten.”

De keuze valt op APB, kort voor All Points Bulletin. Deze game kwam in 1987 in de arcades en in 1990 kreeg de game een vertaling naar de Atari Lynx. Dit was in de tijd van de Police Academy films. Daar heb ik leuke herinneringen aan, de flauwe humor was uitermate effectief. Dit moet de makers van APB wel hebben geïnspireerd, want je vindt dezelfde soort humor terug in deze game. De cutscenes zijn zeker vermakelijk, wat de sfeer van de game ten goede komt.

Start de game! Je bent een politieagent en bestuurt een politieauto. Het is de bedoeling om per level quota’s te behalen. Die quota’s bestaan vooral uit het arresteren van de bad guys en het helpen van de dames in nood. Er is sprake van een top down view. De graphics zijn simpel, maar doeltreffend. Controls zijn goed te doen. Op B drukken is gas geven, door op A te drukken zet je de sirene aan. Sturen doe je met de d-pad. Je gaat wel relatief snel in de game en een botsing voorkomen is dan erg lastig. Dus het is versnellen, afremmen, versnellen, afremmen. Hierdoor speelt het een beetje hortend en stotend.

Het eerste level is erg simpel en bedoeld om in te komen. Je zult in dit level twee van de welbekende oranje pionnen moeten arresteren. In eerste instantie reed ik ze om ver, maar dat is geen goed plan. Als je ergens tegen aan botst, krijg je er een ‘demerit’ bij en als je er daar teveel van hebt is het game over. De keuze voor de pionnen zijn voor het eerste level prima: ze rijden namelijk niet van je weg. Je arresteert een bad guy (of pion dus) door er met je sirene aan tegen aan te rijden. Als je je sirene aan zet, zie je voor je auto de tekst “pull over”. Dan zit je goed. Je komt in het eerste level ook wat mensen tegen die een lift willen, deze pik je op door er tegen aan te rijden. Doe dit niet met willekeurige voetgangers, want dat levert je weer een demerit op, en dat vind je baas op zijn zachts gezegd niet oké. Als je voor het eerst de game speelt, let dan goed op de hints die de game geeft. Ze zijn echt helpend.

De levels gaan op tijd. En de tijd is altijd te kort. Gelukkig kun je de tijd makkelijk aanvullen door donuts te eten. Want je was een politie agent, weet je nog? Deze zijn over het algemeen makkelijk te vinden. Wat moeilijker is, is het aanvullen van je benzine. Naast de tijd die tikt, moet je er ook voor zorgen dat je benzine tank niet leeg raakt. Gebeurd dat wel, is het game over. Ga dus op tijd tanken, dat voorkomt veel problemen!

Dan het tweede en voor nu laatste level. Hier wordt het al een stuk uitdagender en moet je één “help” actie uitvoeren en acht “litter bugs” aanhouden. Die laatste zijn de bekende automobilisten die daadwerkelijk zomaar van alles uit het raam gooien. In tegenstelling tot de pionnen, rijden deze wel van je weg en daardoor is het tweede level direct een stuk moeilijker. Rustig opbouwen is er in de game niet bij. Langs de weg staan dames met autopech, deze help je door er tegen aan te rijden. Dat is dan een “help” actie. In dit tweede level moet je echt aan de bak. Je bent voortdurend met de tijd bezig en dan ineens realiseer je je dat je brandstofmeter ook al in het rood staat. En hoe zit het eigenlijk met je demerits?

Conclusie
Is de game makkelijk? Nee, zeker niet. Uitdagend is een passend label. De graphics zijn zeer degelijk en de game is op de lynx uitermate goed speelbaar. Het is me in de eerste dertig minuten spelen helaas niet gelukt om het tweede level voorbij te komen. Wat jammer is, want in het derde level wordt er een echte bad guy met naam en toenaam genoemd die je zult moeten gaan arresteren. Dat wil ik wel eens meemaken! Ik heb de game met plezier gespeeld en ik kan dan ook zeggen dat deze game vaker gespeeld gaat worden!

*: Dit waren de zwaarste 30 minuten van mijn leven, voor deze game is het game over.
**: Prima 30 minuten, maar daar zal het waarschijnlijk ook bij blijven.
***: Die 30 minuten zijn me goed bevallen, dat worden er nog wel meer.
****: Die 30 minuten vlogen voorbij, dit is een aanrader!
*****: Ik kon niet meer stoppen, die 30 minuten worden binnen no time 30 uur!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.