Combat (Atari VCS 2600)

In 1977 veranderde Atari de gameswereld. De meeste systemen van die tijd waren dedicated consoles: kasten met enkele vaste spelletjes, meestal varianten op Pong. Op de Atari kon je cartridges gebruiken, en zo meerdere spellen op één console spelen. Atari was niet de eerste die dat bedacht, maar het relatief betaalbare systeem zorgde voor een ware revolutie. Om een console te lanceren had je ook een goede pack-in game nodig.

“Vroeger betekende twee spelers vaak dat je op je beurt zat te wachten, maar hier kan je het rechtstreeks tegen elkaar opnemen.”

In Combat kunnen spelers het tegen elkaar opnemen door elkaar te beschieten met tanks, dubbeldekkers en straaljagers. Op de verpakking staat dat deze cartridge 27 spellen bevat. Dat betekent effectief 27 variaties op hetzelfde thema. In de Tank levels beschieten de spelers elkaar met tanks. Dat kan plaatsvinden in kleine bemuurde omgevingen, onzichtbare omgevingen en met al dan niet kaatsende projectielen. In de dubbeldekker levels kunnen spelers een duel in de wolken uitvechten. In sommige varianten schiet je alleen maar recht, in andere varianten kan je de baan van je schot beïnvloedden. De straaljagervarianten hebben als grootste verschil met de dubbeldekkers dat ze sneller spelen.

Combat is dus eigenlijk niet veel meer dan een eenvoudig digitaal paintball: elkaar proberen te raken. En dat levert een enorm leuke game op. Ook vandaag de dag nog kan ik me enorm vermaken met de tanklevels waarin ik de kogels via een muurtje richting mijn tegenstander probeer te jagen. Atari had al snel door dat spelen met meerdere vrienden een sellingpoint van de spelcomputer ging worden: er moesten dus leuke titels voor twee spelers aanwezig zijn. Vroeger betekende twee spelers vaak dat je op je beurt zat te wachten, maar hier kan je het rechtstreeks tegen elkaar opnemen.

Conclusie
Een betere pack-in game dan Combat kan ik me voor de VCS in 1977 niet bedenken. Space Invaders zou uiteindelijk de killer-app van het systeem worden, maar de arcadeversie van dat spel kwam pas in 1978 uit. Combat biedt heerlijk twee spelers vermaak en is ook nog eens verbazend makkelijk te vinden op e-bay tegenwoordig. Als je een Atari collectie wilt beginnen, en je zoekt een leuke titel om tegen je retrovrienden te spelen, dan is dit een mooi begin.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.