The Detective (C64)

Begin jaren ’90 kocht ik met enige regelmaat de bladen Zapp64 en Commodore Format. Bij deze bladen zat vaak een tape met de nieuwste demo’s, en af en toe een complete game. Ik was op de PC net een beetje geïnteresseerd geraakt in Adventure spellen, een genre dat ik opde Commodore nog niet heel veel was tegengekomen. ik was dan ook erg blij toen op één van de Demotapes een compleet avonturenspel stond: The Detective had alles in zich om mijn tanden in te zetten.

“Deze game heeft dus een hoog Agatha Christie gehalte, en het had me na een half uur spelen compleet in zijn greep.”

In dit moordmysterie is de speler inspecteur Snide van Scotland Yard. Je komt arriveert op het MacFungus landgoed om de dood van de eigenaar, Angus MacFungus, te onderzoeken. Het doel van het spel is om informatie en aanwijzingen uit het hele huis te verzamelen, de zaak op te lossen en de moordenaar te ontmaskeren. Haast is echter geboden, want het is niet pluis in het landhuis. Af en toe vindt er een moord plaats waarbij een van de personages betrokken is. Spelers moeten daarom de moordenaar beschuldigen voordat de tijd om is.

Personages (allemaal verdachten zullen we maar zeggen) dwalen door het landhuis en spelers kunnen ze ondervragen door het menu te openen en het vraagpictogram te kiezen. De personages stoppen met wat ze doen en de speler kan het gesprek met ze aangaan. Zo kan je vragen stellen over MacFungus, objecten of andere personages. Wanneer Snide zich in de buurt van een interessant item bevindt, knippert de rand. Als je op de vuurknop van je joystick drukt verschijnt een menu met zes opdrachten. Met sommige van deze opdrachten kunt u objecten onderzoeken, manipuleren en gebruiken. Ook is het handig om af en toe de resterende tijd te controleren. Spelers kunnen slechts zes objecten tegelijk dragen, tenzij ze al iets hebben om ze in te dragen.

Conclusie
Deze game heeft dus een hoog Agatha Christie gehalte, en het had me na een half uur spelen compleet in zijn greep. Het feit dat af en toe een karakter het loodje legt deed de spanning en het verantwoordelijkheidsgevoel toenemen. Het is sfeervol, een beetje creepy, en de verdachten strooien met genoeg aanwijzingen om het brein aan het denken te zetten zonder dat het oneerlijk wordt. Er zijn een paar kleine nadeeltjes: het is soms wel erg veel loopwerk, en daardoor kan het uitvoeren van bepaalde taakjes soms een beetje als tijdrovend worden ervaren. Desondanks is dit een aanrader voor de avonturen minnende Commodore bezitter.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.